Podcast

Op wiens bord komt de vis nog terecht in deze moeilijke tijden?
NTRVPRO

foto: Foto: Kika booyfoto: Foto: Kika booy
  1. Nieuwschevron right
  2. Op wiens bord komt de vis nog terecht in deze moeilijke tijden?

Waarschijnlijk presenteert minister Wouter Koolmees eind deze week het nieuwe steunpakket voor bedrijven en ondernemers. De huidige regeling loopt namelijk eind deze maand af. Vooralsnog is het totaal onduidelijk waar mensen aan toe zijn.

{podcast audio="127254" caption="#13 - Vis 2" }

Financiële zorgen

Want kunnen ondernemers opnieuw rekenen op een degelijke financiële ondersteuning om deze moeilijke periode te overbruggen? En mogen bedrijven werknemers alsnog ontslaan als ze zelf steun ontvangen van de overheid?

De cultureel ondernemer, de visboer en de actrice; allemaal moeten ze zich staande weten te houden tijdens deze coronacrisis. Financiële zorgen staan hoog in de top tien van zorgen die je gek kunnen maken. Je komt er niet mee op de intensive care, maar op termijn kun je er goed ziek van zijn.

Culturele sector

"Ik zag het meteen super somber in", vertelt Peter-Paul Kissels, algemeen directeur van cultureel centrum De Weijer in Boxmeer. "Het coronavirus betekent dat we een diepgaande crisis gaan krijgen en dat betekent dat mensen hun geld ergens anders aan gaan uitgeven. Cultuur is niet een eerste levensbehoefte." De overbruggingsregeling van de overheid ziet Kissels alleen als een goede regeling als je zeker weet dat "de business daarna weer doorpakt".

Hoewel een vriend hem in een eerder stadium al eens zei dat hij de zaak ook failliet kon laten gaan, en Kissels dat in eerste instantie een idioot idee vond, gaat hij op een gegeven moment toch alle scenario's naast elkaar leggen, de voor- en nadelen op een rijtje zetten. Heeft hij nog wel een keuze?

Foto: Kika Booy

Vishandel daarentegen drukker dan ooit

In Visparadijs R. Emons in Maastricht heeft eigenaar Rudie Emons het daarentegen drukker dan ooit. "De mensen kunnen nu uiteraard niet naar het restaurant, ze kunnen niet ergens lunchen tussen de middag. En ze hebben in de weekenden meer tijd voor het koken, dus ze zijn toch wel bereid daar een goed stukje vis voor te kopen."

Financieel is dat natuurlijk fantastisch voor zijn zaak, maar toch hoopt Emons dat deze coronacrisis snel voorbij is. Zodat iedereen weer wat verdient. "Dat is beter dan dat ik wat meer verdien, en de rest niks. Dat is beter voor iedereen, dat niet iedereen failliet zal gaan. We moeten volhouden."

Luister naar aflevering 13 van de podcast Virus Verhalen, waarin we terugkeren naar de vis en de weg die hij aflegt vanuit de zee naar ons bord. Op welk bord kan de schol nog terecht in deze moeilijke tijden?

Virus Verhalen

Een podcast geproduceerd door Radio Doc voor NPO Radio 1. Presentatie Jair Stein. Concept, regie en montage: Heleen Hummelen. Research, productie en opnamen: Wieky de Boer, Kika Booy, Jesper Buursink en Renet Ponsen. Aanvullende opnamen: Misha Koole. Productie en PR: Liza Titawano. Eindredactie Ottoline Rijks.

Ster advertentie
Ster advertentie