Podcast

Ja hoor, de euro overleeft wéér een crisis

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Ja hoor, de euro overleeft wéér een crisis

[EO] Hoog bezoek in de podcast Europa Draait Door! Deze week spreken Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn met een lid van de Raad van Bestuur van het Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM). De CFO is een Nederlander die luistert naar de prachtige naam Kalin Anev Janse.

#18 - Ja hoor, de euro overleeft wéér een crisis (S02)

Kalin is een dertiger, maar heeft nu al een duizelingwekkende carrière gemaakt. Hij studeerde (MScBA) aan de Rotterdam School of Management en het prestigieuze Wharton. Vervolgens werkte hij bij McKinsey als consultant. In 2010 solliciteerde hij bij de voorloper van het ESM, het Europees Financieel Stabilisatie Fonds (EFSF), en viel daar met zijn neus in de boter. Er werkten toen nog maar tien man terwijl er een grote economische crisis in de wereld was uitgebroken die ook de eurozone in grote problemen gebracht.

In een race tegen de klok was Kalin betrokken bij de beroemde steunprogramma’s voor Griekenland, Spanje, Portugal en Ierland. De voorwaarden die werden gesteld waren zwaar maar Kalin wijst er niet zonder trots op dat door die hervormingen al die landen voor de pandemie weer stevig groeiden. Griekenland wist begin dit jaar zelfstandig een lening op de kapitaalmarkt op te halen tegen slechts 1 procent rente.

Huidige situatie

Kalin licht ook de huidige situatie toe. Italië wil liever geen geld lenen bij het ESM, hoewel de rente nul nadert, omdat het land graag zijn soevereiniteit wil bewaren. De oppositie maakt het premier Giuseppe Conte ook niet makkelijk om de lening aan te gaan. Zolang Italië zelf op de kapitaalmarkt voor een betrekkelijk lage rente kan lenen, dankzij het opkoopprogramma van de ECB, zal het ESM nog even geduld moeten hebben.

Kalin benadrukt echter dat de ESM-voorwaarden mild zijn. Italië hoeft alleen aan te tonen dat het geld besteed wordt aan het lenigen van de corona-nood. Zodra de beroemde spread (verschil tussen Duitse en Italiaanse lange rente) weer gaat oplopen wordt een ESM lening tegen 0 procent interessant.

Omtzigt en De Jonge

In de podcast wordt eveneens aandacht besteed aan de Europa-opvattingen van de CDA-lijsttrekkers. Pieter Omtzigt heeft de meest interessante positie. Hij is een groot voorstander van de EU, maar vindt dat hervorming en solidariteit hand in hand moeten gaan.

Luister naar Europa Draait Door via de site, de app of je favoriete podcastplatform.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie