Podcast
AVROTROS

Jortcast: Morele paniek breekt tijdens de feestdagen aan

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jortcast: Morele paniek breekt tijdens de feestdagen aan

Kerst is een feest van saamhorigheid maar volgens religie- en literatuurwetenschapper Ernst van den Hemel is er ook veel bedreiging rondom de feestdagen. In de De Jortcast vertelt hij waarom juist dit moment van het jaar spanning oplevert.

#394 - Donkere kerstdagen

Volgens Van den Hemel komen de spanningen van elites, migratie en identiteit tot een hoogtepunt tijdens de feestdagen. Hij onderzoekt dit fenomeen. Waarom komen die gevoelens juist op dit moment los? Het is een tijd waarin tot uiting komt of je ‘erbij hoort’ of niet: “Hoe sterker het gevoel van saamhorigheid is, hoe dieper het gevoel als je daarbuiten valt”, legt van den Hemel uit.

Spannende feestdagen

De wetenschapper vreest voor de aankomende feestdagen nu de lockdown de kerstviering bemoeilijkt: “Je ziet op social media dat het kerstfeest vaak een springplank is voor het uiten van hele heftige emoties. Het sentiment bestaat dat de overheid het kerstfeest onmogelijk maakt waardoor we niet meer mogen zijn wie we willen zijn.” Van den Hemel ziet dus een grote koppeling tussen religie en spanning.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie