Podcast

Podcast De Dag: cashen op coronavaccins

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: cashen op coronavaccins

In de podcast een blik in de wereld van de geldstromen achter de coronavaccins. Waarom delen de farmaceutische bedrijven hun kennis niet, zodat ook andere bedrijven kunnen helpen met het produceren van vaccins?

#795 - Cashen op coronavaccins - De Dag

Het afgelopen jaar hebben farmaceutische bedrijven hard gewerkt en veel geld gestopt in de ontwikkeling van coronavaccins. Nu die er zijn, beginnen de investeringen zich terug te betalen. De hoogste bieders komen het eerst aan de beurt; de rijke landen dus. En daar begint het ongemak.

Waarom werken farmaceuten niet veel meer samen, zodat ook armere landen sneller kunnen worden ingeënt? Waarom delen ze hun kennis niet en worden de patenten niet tijdelijke opgeschort, zoals de WHO voorstelt?

Gezondheidseconoom Xander Koolman van de Vrije Universiteit Amsterdam vertelt in podcast De Dag hoe de wereld van het geld achter de coronavaccins eruit ziet. Patenten afschaffen kan soms een goed middel zijn om dure medicijnen toegankelijker te maken, maar in het geval van de coronavaccins ligt dat volgens hem ingewikkelder dan het lijkt.

Blijf op de hoogte van de verkiezingen

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws leest je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie