Podcast

Coronacrisis: stoppen of beginnen met een studie?

foto: Redactie Alicantefoto: Redactie Alicante
  1. Nieuwschevron right
  2. Coronacrisis: stoppen of beginnen met een studie?

Terwijl hogescholen door de coronacrisis op slot zitten, lijken aspirant-studenten niet terug te deinzen om zich in te schrijven voor een hbo-opleiding. Volgens de Vereniging van Hogescholen is het percentage aanmeldingen dit jaar met 4,3 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.

De toename komt volgens de vereniging vooral doordat er meer ‘associate degrees’ zijn, dat zijn hbo-opleidingen die niet vier, maar twee jaar duren. Vooral om de brug te slaan tussen mbo en hbo. Bijna een kwart meer studenten heeft zich aangemeld voor zo’n associate degree. Ondanks die toename, blijft stoppen met een studie aan de orde van de dag in Nederland. De redactie van Alicante zoekt in haar nieuwe podcastaflevering uit welke vragen studenten stellen als ze overwegen te stoppen met hun studie. Thijs en Arda nemen de luisteraar mee op reis in hun ‘studie-struggle-schuit’.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Economische studies populairst

Economische hbo-opleidingen blijven het populairst onder studenten. Ondanks een kleine afname hebben zich zo’n 52.000 studenten aangemeld voor een economische studie. Op nummer twee en drie komen de studiebranches ‘gedrag en maatschappij’ en gezondheidszorg. Wat verder opvalt is dat bachelors in het onderwijs ongeveer vijf procent meer aanmeldingen hebben gehad.

#15 - De studiestop-struggle: ‘Ik heb twee ton studieschuld, maar geen spijt’

Studiemotivatie weg?

In de nieuwe podcast van Alicante gaat verslaggever Arda Kaya samen met Thijs van Litsenburg op zoek naar antwoorden omtrent Arda’s eigen schoolcarrière. Hij overweegt te stoppen met zijn studie journalistiek. Hij is niet de enige die daarover twijfelt. In de podcast komen verschillende soorten studenten voorbij die gestopt zijn of juist zijn doorgegaan met hun studie. Arda’s omgeving, onder wie Tim Hofman, reageert op zijn twijfels en geeft tips over wat Arda zou moeten doen. De studieschuld van Arda komt ook voorbij, maar ondanks het forse bedrag is, is het niets vergeleken met de studieschuld van een piloot (spoiler: 200.000 euro). Stap met Arda mee in de studie-struggle-schuit en spiegel jouw vragen aan die van hem.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie