Podcast
Ongehoord Nederland

Waarom stemmen niet-Westerse migranten op rechtse partijen?

foto: Shashi Roopram
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom stemmen niet-Westerse migranten op rechtse partijen?

Nederland kent een miljoen kiezers met een niet-Westerse achtergrond. De tijd dat deze kiezers op de Partij van de Arbeid (PvdA) stemmen is allang voorbij. In de media lezen en horen we voornamelijk dat deze kiezers stemmen op partijen als GroenLinks, BIJ1 en DENK. Maar hoe zit het met hun steun voor rechtse partijen als de Partij voor de Vrijheid (PVV), Forum voor Democratie (FVD) en Juiste Antwoord 21 (JA21)?


In deze podcast neemt politiek antropoloog Shashi Roopram ons mee in een zoektocht naar antwoorden. Roopram heeft in 2013 een onderzoeksmaster afgerond aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en is afgestudeerd op een onderzoek naar Surinaams-Hindoestaanse PVV-stemmers. Momenteel doet hij een promotieonderzoek over de redenen waarom niet-Westerse migranten op anti-immigratiepartijen stemmen. Roopram spreekt in deze podcast met diverse niet-Westerse allochtonen die actief zijn voor partijen als de PVV en FVD.

#6 - Waarom stemmen niet-westerse migranten op rechtse partijen? - Ongehoorde Verhalen

Verloedering van de volksbuurt

Roopram begint met een interview van zijn respondent Prawesh. Hij krijgt een rondleiding in de Haagse Weimarstraat en Prawesh bespreekt met hem de problemen die hij heeft ervaren in de wijk en wat uiteindelijk heeft geleid tot een stem op de PVV. Waarom koos Prawesh juist voor de PVV? Is het niet raar dat iemand met een migratieachtergrond stemt op een partij die tegen immigratie is? Tijdens een rondleiding door de Weimarstraat geeft Prawesh antwoord op deze en andere vragen die Roopram stelt.

Sebastian Kruis

Niet-Westerse migranten stemmen niet alleen op partijen zoals de PVV en FvD, maar zijn ook actief voor deze partijen. Sebastian Kruis heeft een Colombiaanse achtergrond en is werkzaam als woordvoerder voor de Tweede Kamerfractie van de PVV en is tevens ook fractievoorzitter van de PVV in de Haagse gemeenteraad. Sebastian spreekt zich in de Haagse raad uit tegen de verloedering van de volksbuurten in Den Haag en wijst op de problemen die veroorzaakt worden door immigratie. Wat beweegt Sebastian om te kiezen voor de PVV? Hoe kijkt hij tegen het feit aan dat hij als niet-Westerse allochtoon de racisme-kaart krijgt toegewezen door zijn politieke opponenten?

Andreas Bakir

De landen waar immigranten vandaan komen zijn vaak conservatiever dan Nederland. Het is in dat opzicht ook opmerkelijk dat immigranten op partijen stemmen die progressief zijn en de woke-ideologie omarmen. Met Bakir bespreekt Roopram of deze culturen wel samengaan met de huidige links-progressieve agenda en vertelt hij over de aantrekkingskracht van niet-Westerse allochtonen op Forum voor Democratie.

Chris Aalberts

Tot slot spreekt Roopram met journalist en onderzoeker Chris Aalberts. Aalberts wordt gezien als een criticaster en heeft vaak een scherpe mening en analyse over rechtse partijen en politici. Hoe kijkt hij aan tegen het feit dat niet-Westerse allochtonen op rechtse partijen stemmen. Wat is zijn analyse? En kunnen partijen als de PvdA en GroenLinks deze kiezers nog terugwinnen?

Meer podcasts van Ongehoord Nederland?

Elke week scherpe discussies en eerlijke meningen over wat er écht speelt, hoor je in het Ongehoord Nieuwscafé. Zonder censuur en geen blad voor de mond. Het gesprek van de dag uit politiek, media en het land! Luister Het Ongehoord Nieuwscafé via NPO Luister, de website of app van NPO Radio 1 of je favoriete podcastapp.

Een spraakmakende kijk achter de schermen van een snel veranderende wereld door gerenommeerde makers hoor je in Ongehoorde Verhalen. Iedere maand een onthulling van een nieuw ongehoord verhaal. Luister Ongehoorde verhalen via NPO Luister, de NPO Radio 1 website of app, of je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie