Podcast
VPRO

Is China straks de baas over de high-tech wereld?

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Is China straks de baas over de high-tech wereld?

Nog vier jaar, dan moet China volgens president Xi Jinping wereldwijd marktleider zijn in de tech-industrie. Ligt het nieuwe Sillicon Valley in China? En wat zou dat betekenen voor ons in Europa? In aflevering 2 van de podcast De Rode Draad gaat radiomaker Saar Slegers op onderzoek uit.

Een robot heet je welkom, een drone brengt je eten naar je tafeltje en in de keuken staat een machine die in 5 minuutjes je maaltijd bereidt zonder dat er ook maar één kok aan te pas komt. Op de grote techbeurs in het Chinese Shenzhen toont president Xi graag de technologische vooruitgang in het land.

#2: Made in China - De Rode Draad

Maar of de Europese toekomst er ook zo uit zal zien durft correspondent Cindy Huijgen te betwijfelen. "Het ziet er allemaal heel Chinees uit, de roze-witte robots lijken bijna op Hello Kitty. Maar het toont wel degelijk dat China bewust een andere weg inslaat, ze willen niet langer bekend staan als de producent van goedkope producten. China wil laten zien dat ze technologisch zeer ver ontwikkeld zijn, en daarbij niet meer afhankelijk zijn van andere landen."

Volgens geopolitiek expert Ties Dams moeten we dan ook zeker niet denken dat China alleen maar schattige Hello Kitty robots produceert. "Die technologische ontwikkelingen zijn ook geopolitiek heel relevant. Want ook op militair vlak innoveert China zeer snel." Het is volgens Dams begrijpelijk dat de Chinezen eigen technologie ontwikkelen. "In een conflict wil je niet afhankelijk zijn van Amerikaanse chips."

Afhankelijk van Huawei

Maar niet alleen die militaire ontwikkeling tornt aan de geopolitieke verhoudingen. Want inmiddels worden wij ook steeds afhankelijker van Chinese technologie in ons dagelijks leven. "Neem het voorbeeld van Huawei. De Amerikanen riepen ons op om die technologie niet meer te gebruiken, maar voor veel Nederlandse ondernemers is een bedrijf als Huawei echt onmisbaar geworden. Europa bevindt zich steeds vaker in een ongemakkelijke spagaat, omdat we hier van beide landen afhankelijk zijn."

De kans is inderdaad groot dat in 2025 een groot deel van de wereld veelal Chinese technologie gebruikt. Maar hoe word je die digitale marktleider van de wereld? Je hoort het in de tweede aflevering van De Rode Draad. Luister de eerste afleveringen in NPO Luister, via de VPRO, NPO Radio 1 en alle populaire podcastplatforms.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie