Podcast

Podcast De Dag: Misbruikslachtoffer doet aangifte, 'katholieke kerk is een criminele organisatie'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Misbruikslachtoffer doet aangifte, 'katholieke kerk is een criminele organisatie'

"Je weet niet wat je overkomt." De nu 74-jarige Theo Bruyns werd rond zijn twaalfde levensjaar verkracht in het seminarie, de kerkelijke opleiding. Hij heeft daarom afgelopen maand aangifte gedaan tegen de Rooms-Katholieke Kerk en de paus.

"Dit speelt al eeuwen", vertelt Bruyns in podcast De Dag. "Het is georganiseerde misdaad." Van de uitspraak 'Wir haben es nicht gewußt' van kardinaal Simonis kreeg hij dan ook de kriebels. "Iedereen heeft het altijd geweten en de kerk komt ermee weg."

{podcast audio="76971" caption="De Dag #257: 'De katholieke kerk is een criminele organisatie'" }

Nieuwsuur-verslaggever Marijn Duintjer Tebbens, die tijdens de wereldjongerendagen in Panama met de paus meereisde, denkt dat Franciscus de kwestie heeft onderschat. "De wil om het aan te pakken is er wel, maar hij stuit binnen de muren van het Vaticaan op weerstand."

Hoe wat waar?

Elke werkdag staat er rond 12.00 uur een nieuwe podcast klaar op je favoriete podcastplatform, zoals iTunes, Stitcher, Soundcloud en nporadio1.nl/podcast. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt. De podcast is een gezamenlijke uitgave van NOS, KRO-NCRV, BNNVARA, AVROTROS, NTR, EO, VPRO, Omroep MAX en WNL op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie