Podcast
EO

‘Geert Wilders heeft meer mensen de moskee in gekregen dan welke imam dan ook’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Geert Wilders heeft meer mensen de moskee in gekregen dan welke imam dan ook’

De islamkritiek sinds 9/11 heeft ervoor gezorgd dat moslims juist religieuzer zijn geworden. Dat stelt historicus en journalist Lotfi El Hamidi in De Ongelooflijke Podcast. "Ik zag generatiegenoten seculariseren, maar door het islamdebat werden veel geloofsgenoten juist weer teruggeduwd in dat hok."

#110 - Een uniek perspectief op 9/11 en 20 jaar islamdebat (met Lotfi El Hamidi en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast

El Hamidi ondervond zelf als jonge moslim hoe het relatief positieve beeld op de multiculturele samenleving na de aanslagen op 11 september 2001 drastisch veranderde: "Na de aanslagen op 9/11 werd het heel dwingend om een kant te kiezen en werd afgevraagd: ‘kunnen we ze wel vertrouwen?'"

Positieve herinneringen

Deze problematisering van het islamitische geloof als een 'achterlijke en gewelddadige religie' zorgde voor veel verwarring bij El Hamidi en zijn generatiegenoten. "Ik heb hele positieve herinneringen aan mijn religieuze opvoeding en de meeste mensen hebben dat ook. Het was een hele gekke positie want je wist gewoon dat die religie heel veel troost en houvast biedt."

El Hamidi zag dan ook om zich heen dat jongeren zich hierdoor veel meer bezig gingen houden met hun religieuze achtergrond. "Heel veel generatiegenoten van mij die niet eens zo religieus waren of begonnen te seculariseren, bedachten hierdoor: 'Er wordt zoveel gesproken over dit geloof, laat ik mij er eens in verdiepen'.’"

Reclame

Vaste gast en theoloog Stefan Paas begrijpt uit het verhaal van El Hamidi dat juist de negatieve aandacht ervoor heeft gezorgd dat het islamitische geloof bij veel mensen opleefde. "Als ik jou zo een beetje aanhoor, dan zeg je: 'Als we die moslims een beetje met rust hadden gelaten, dan waren ze geseculariseerd'. Dat is een beetje het principe van slechte reclame is ook reclame."

El Hamidi stelt dat uit zijn ervaringen dit inderdaad het geval is: "Ik zeg wel eens gekscherend: 'Ik geloof dat Geert Wilders meer moslims de moskee in heeft gekregen dan welke imam dan ook'."

Ster advertentie
Ster advertentie