Podcast
Ongehoord Nederland

Shohreh Feshtali: 'Bloed van Mahsa Amini was de druppel die de emmer deed overlopen'

foto: Ongehoord Nederland
  1. Nieuwschevron right
  2. Shohreh Feshtali: 'Bloed van Mahsa Amini was de druppel die de emmer deed overlopen'

Deze week in het Ongehoord Nieuwscafé: In Iran is nu al drie weken een protestgolf gaande. Het begon met demonstraties na de vermoedelijke moord op de 22-jarige Mahsa Amini, overleden nadat ze door de politie was opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet ‘correct’ droeg. Het is inmiddels uitgelopen op massaal anti-overheidsprotest tegen het islamitische leiderschap van het land. Hoe gaat dit aflopen? Hoe kunnen we de Iraanse demonstranten helpen? En waarom vinden sommige Nederlandse politici het zo moeilijk om zich solidair te verklaren met de strijd voor een seculier en democratisch Iran? Presentatie in handen van Roelof Bouwman en Yernaz Ramautarsing. Zoals altijd zorgt columnist Arthur van Amerongen ook deze week weer voor een mooi slotwoord.

#40 - Shohreh Feshtali: ‘Bloed van Mahsa Amini was de druppel die de emmer deed overlopen’ - Ongehoord Nieuwscafé

We gaan daarover praten met onze stamtafelgast van vandaag Shohreh Feshtali.

Ze vluchtte in 1993 van Iran naar Nederland en bouwde hier een nieuw bestaan op. Vorig jaar publiceerde ze haar debuutroman 'Gesluierde jaren'.

Hoofddoeklobby Kaapt Iraans verzet?

Stond u daar ook zo van te kijken, van die kapingsactie door de hoofddoeklobby?

"Het bloed van mahsa amini was olie op het vuur, de laatste druppel die de emmer deed overlopen."

Dat maakt het echter geen strijd voor vrouwenrechten, het is een strijd voor alle Iraniers en de focus op een hoofddoek leidt enkel af van die kern.

De Toekomst van Iran

Er zijn eerder grootschalige protesten geweest tegen het regime in Iran. In 2009 bijvoorbeeld, en ook in 2019. Waarom hebben die protesten toen niet geleid tot een omwenteling?

Feshtali die dagelijks in contact staat met Iraniërs stelt dat kleine gestes van het huidige regime niemand meer overtuigen, Voorheen werd verandering binnen het systeem geprobeerd, ‘’Maar na 44 jaar hebben ze die hoop opgegeven, het enige wat wij willen is dat jullie opdonderen.’’ Is de boodschap van het volk.

De bevolking Iran is "klaar met de huidige macht" maar zwicht ook onder druk van westerse sancties die volgens Feshtali averechts werken. "De enige die lijden onder sancties zijn de bevolking."

Hoe kunnen westerse landen het beste hulp bieden?

"Zolang westerse landen doorgaan met zakelijke deals met de Iraanse overheid dan houden ze die dictatuur aan de macht"

Een Boycot van de Iraanse dictatuur is noodzakelijk om het regime omver te werpen.

Ster advertentie
Ster advertentie