Podcast
EO

Bestaat God? Dat debat is nog altijd springlevend

foto: Creative Commons
  1. Nieuwschevron right
  2. Bestaat God? Dat debat is nog altijd springlevend

Wie denkt dat het debat over het bestaan van God achterhaald is, heeft het mis. Dat stelt filosoof Rik Peels in De Ongelooflijke Podcast: "Het debat heeft ons heel veel te vertellen."

Volgens Peels maken nieuwe ontdekkingen in de kosmologie, empirie en logica de discussie over de vraag of er een God is, springlevend: "Zo lijkt het universum te zijn afgestemd op leven, want de afstelling van constanten in de natuurwetten kennen onwaarschijnlijke precisie. Maar denk ook aan onderzoek naar wonderen en ontwikkelingen in de big bang-theorie."

#146 - Dank God voor atheïsme! (met Rik Peels en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast

Voorbij de argumenten

Toch is het volgens de filosoof tijd om voorbij deze klassieke (anti)godsbewijzen te kijken: "Mijn idee is dat atheïsten en gelovigen niet primair door argumenten worden gedreven. Als je gelovigen vraagt: 'Waarom geloof je?' Dan zeggen ze iets als: 'Ik heb God ervaren, of dingen vallen op hun plek.' Het zijn zelden argumenten."

In zijn boek Life without God ontdekte Peels dat dit voor atheïsten ook geldt: "In hun biografiën zeggen ze: 'Ik laat mij niet door een heilig geschrift of een dominee vertellen hoe het zit, ik wil zelf nadenken.' Ook hebben ze morele weerzin tegen specifieke religieuze praktijken. Welbeschouwd is dat geen reden om ervan overtuigd te zijn dat de natuurlijke werkelijkheid alles is wat er is."

Voor Peels was dit een echte eyeopener: "Ik dacht: Waarom heb ik de atheïst tien jaar lang behandeld alsof hij door argumenten wordt gedreven? Ik zag ze als een rekenmachine..."

Geloof in democratie

De filosoof stelt dat soortgelijke beweegredenen eigenlijk voor alle grote kwesties gelden: "Als ik je vraag: 'Waarom geloof je in democratie?' Dan moet je gaan nadenken: ja, waarom? Je kunt wel wat argumenten verzinnen, maar dat doe je ter plekke. En als ik ze weerleg, dan zeg je niet: 'Dan geef ik mijn geloof in de democratie op.'" Volgens Peels gaat het dan ook bij iedereen ten diepste over de vraag wat voor mens je wil zijn: "Hoe wil je leven? Wat is nastrevenswaardig."

Gerelateerde podcast

De Ongelooflijke Podcast

De Ongelooflijke Podcast

Ster advertentie
Ster advertentie