Podcast
AVROTROS

Paralympiër Jeroen Kampschreur gaat zittend de piste af, maar loopt voor het eerst het podium op

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Paralympiër Jeroen Kampschreur gaat zittend de piste af, maar loopt voor het eerst het podium op

Zitskiër Jeroen Kampschreur is gisteren gehuldigd voor zijn zilveren medaille op het onderdeel supercombinatie. Normaal zien we hem buiten het skiën om in een rolstoel, maar tijdens de plechtigheid liep hij het podium op. Met protheses. Dat heeft hem veel bloed zweet en tranen gekost, vertelt hij tegen ex-paralympiër Roos Oosterbaan in de podcast Miss Paralympics. "Ik wilde dat zo graag, lopend het podium op."

#2 - Aflevering 2 Paralympische Spelen Beijing met zitskiër Jeroen Kampschreur (S02)

Kampschreur pakte vier jaar geleden goud op dit onderdeel. Maar de Noor Jesper Pederson pakte nu het goud.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Ik hoef niet meer te leren skiën'

Kampschreur is 9-voudig wereldkampioen zitskiën en is op jacht naar meer. Hij greep eerder al mis, maar heeft nu dus zilver. Niet geheel zonder risico, toen een half jaar geleden een uitstekende ruggenwervelschijf werd ontdekt. "Die steekt een beetje uit in mijn onder rug. Dat komt door de impact van het skiën. Daar zijn we een half jaar geleden achter gekomen, want ik had nogal rugklachten. Het is niet fijn, maar het is te fixen", vertelt Kampschreur in Miss Paralympics.

"Er moet iets heel geks gebeuren, wil dat uitbreiden. Dus ik doe wat minder runs op een dag dan dat ik vroeger deed. Ik deed gemiddeld 10 of 11 runs per dag en dat heb ik verlaagd naar 4. Om heel eerlijk te zijn gaat het nu met Olympische Spelen ook om hele kleine puntjes, je hoeft niet meer de meters te maken. Ik hoef niet meer te leren skiën", vertelt hij.

Protheses gebruiken

Kampschreur is geboren zonder scheenbenen en zijn knieën waren verdraaid. "En ik had vier tenen aan elke voet. Dus het was simpelweg niet goed ontwikkeld", vertelt Kampschreur over zijn handicap.

Kampschreur mist zijn onderbenen, die geamputeerd zijn vanaf zijn knieën. Een van zijn doelen is om fulltime op protheses te kunnen lopen. "Daar ben ik hard mee bezig", vertelt hij. Kampschreur gebruikt nu nog veel zijn rolstoel. “Ik merkte dat ik echt een zittende lifestyle had en ben sinds een half jaar weer begonnen met prothese." Maar makkelijk is dat niet. “Het is fysiek zwaar. Je krijgt het snel warm en je gebruikt spieren die ik weinig heb gebruikt."

#3 - Aflevering 3 Paralympische Spelen Beijing met zitskiër Niels de Langen (S02)

Minder stabiel

Maar hij wil het gebruik van de protheses zeker voortzetten. "Ik merk er gewoon de voordelen van. Ik heb er een hekel aan als mensen gaan bukken om met je te gaan praten. En dat is niet meer zo als ik protheses gebruik."

"Nu ik was meer volwassen ben heb ik mijn vrije tijd meer momenten dat ik nooit heb doorgezet met de protheses", vertelt hij. Als kind wilde hij bijvoorbeeld graag zijn vriendjes bijhouden met rennen, en dat ging sneller in een rolstoel. "Ik was niet stabiel op protheses." Maar nu is dat traject om te kunnen lopen dus weer in gang gezet. Met succes, want gisteren liep hij dus het podium op om zijn zilveren plak in ontvangst te nemen.

Donderdag komt Kampschreur weer in actie, dan op het onderdeel de reuzenslalom. Wie weet zien we hem weer staan op het podium, als hij een medaille behaald.

Miss Paralympics

Op de hoogte blijven van de Paralympische Spelen? Luister naar de podcast Miss Paralympics, met elke door de weekse dag een nieuwe aflevering in jouw favoriete podcast-app of via NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie