Podcast
VPRO

Verloren dagboek in bossen Venlo legt erbarmelijke omstandigheden van arbeidsmigranten bloot

foto: Sander Schattefor
  1. Nieuwschevron right
  2. Verloren dagboek in bossen Venlo legt erbarmelijke omstandigheden van arbeidsmigranten bloot

Sander Schattefor stuit tijdens zijn wandelingen door een groot bos in Venlo regelmatig op verlaten slaapplaatsen en achtergelaten spullen van dakloze arbeidsmigranten. Op een dag vindt hij een pakketje met een bijbel, verregende pasfoto's en een dagboek van een vrouw. In de nieuwe podcast Zwermelingen gaat Sander met podcastmaakster Naomi Steijger op zoek naar de schrijfster van het dagboek. Wat is er met haar gebeurd?

Luister de trailer van Zwermelingen - Zwermelingen

Distributiecentra

Wat heeft een Pools dagboek in het bos van Venlo te zoeken? Die vraag stuurt Sander en Naomi op een speurtocht die ze al snel langs de wereld van de vele distributiecentra die Noord- en Midden-Limburg brengt. De arbeidsomstandigheden daar laten vaak de wensen over en wanneer de werknemers, regelmatig afkomstig uit Polen, hun baan verliezen, verliezen ze vaak ook de woning die de werkgever hun verschaft. En zo belanden sommigen ook in de bossen van het Venlose Jammerdal.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Erbarmelijke omstandigheden

Als het duo het dagboek laat vertalen, blijkt dat aantekeningen te bevatten van een leven met agressie, alcohol en werkloosheid. De makers beginnen zich dan ook af te vragen of ze er wel goed aan doen de dagboekschrijfster op te sporen. Wil ze de spullen wel terug, die zo goed verpakt en verstopt waren in het bos? Wil ze wel geconfronteerd worden met de vinders, die haar aantekeningen lazen? Of... is het júist fijn om gezien te worden, in plaats van onopgemerkt te blijven?

De berichten over de erbarmelijke omstandigheden waaronder veel arbeidsmigranten in Nederland wonen en werken voelen voor velen als een ver-van-mijn-bed-show. In Zwermelingen wordt de situatie waarin zij terecht kunnen komen invoelbaar en krijgen ze letterlijk een gezicht.

Gerelateerde podcast

Zwermelingen

Zwermelingen

Ster advertentie
Ster advertentie