Podcast

Podcast De Dag: Wat als het in huis gevaarlijker is dan buiten?

foto: Shutterstockfoto: Shutterstock
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Wat als het in huis gevaarlijker is dan buiten?

[NOS] Hoewel landen met alle maatregelen tegen het coronavirus hun burgers proberen te beschermen, brengt het sommige groepen juist in gevaar. Groepen die liever niet thuis zijn, omdat ze daar slachtoffer zijn van huiselijk geweld.

{podcast audio="125434" caption="#546 - Wat als het in huis gevaarlijker is dan buiten?" }

De VN waarschuwde er eerder deze week al voor en ook in Nederland zijn er signalen dat het thuiszitten extra spanningen en geweld oplevert. Voor kinderen is het in dat kader extra vervelend dat de scholen dicht zijn.

Kindertelefoon

Debbie Maas van het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling Veilig Thuis zegt in podcast De Dag dat de meldingen toenemen en dat er al situaties uit de hand zijn gelopen. Ook bij de Kindertelefoon komen veel meer berichten van kinderen binnen die zich thuis niet veilig voelen.

Maas is blij dat de kinderen de kindertelefoon weten te vinden, maar ze maakt zich wel zorgen. En ze roept gemeentes, scholen en kinderopvangcentra op om toch de deuren te openen voor kinderen uit deze gezinnen.

'Enige rustige, veilige plek'

Presentatrice en modeontwerpster Olcay Gulsen heeft huiselijk geweld als kind van dichtbij meegemaakt. Zij vertelt hoe belangrijk school voor haar was als kind. "School was voor mij de enige plek waar het rustig was en veilig", zegt ze. Het waren de enige uren op de dag dat ze het gevoel had dat ze een normaal kind was dat normaal opgroeide.

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website en app, Spotify, iTunes, Google Podcasts en Stitcher. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Ster advertentie
Ster advertentie