Podcast
EO

Joris Luyendijk: niet-gelovig zou het achtste vinkje kunnen zijn

  1. Nieuwschevron right
  2. Joris Luyendijk: niet-gelovig zou het achtste vinkje kunnen zijn

Schrijver en journalist Joris Luyendijk oogste lof én kritiek met zijn boek 'De Zeven Vinkjes', waarin hij de zeven eigenschappen beschrijft van een kleine groep bevoorrechte mannen die vaak de touwtjes in handen hebben in de samenleving. Maar het hadden er ook meer dan zeven kunnen zijn, zegt hij in De Ongelooflijke Podcast: ook niet-gelovig zijn zet je op voorsprong.

#88 - Is niet-gelovig zijn een privilege? De nu al beruchte 'Zeven Vinkjes' met Joris Luyendijk en Stefan Paas - De Ongelooflijke Podcast

Iedereen die niet voldoet aan de zeven vinkjes (man, wit, hetero, minstens één hoogopgeleide ouder, minstens één in Nederland geboren ouder, een vwo-diploma en een universitair duiploma) heeft volgens Luyendijk een achterstand, maar dus ook openlijk religieuzen, denkt hij.

'Seculier is de norm'

"De norm in Nederland is dat je seculier bent", zegt Luyendijk in de podcast. "Het is voor veel mensen niet duidelijk wat seculier is, maar het is dat je vindt dat religie iets is voor de privésfeer. Als jij zegt: mijn geloof moet ook een rol spelen in mijn openlijk handelen, die plaats zichzelf eigenlijk buiten de norm. Dit geldt primair voor moslims, maar ook voor christenen."

Mensen nemen je minder serieus en geven je minder snel het voordeel van de twijfel, zegt de schrijver, en met name moslims moeten zich verantwoorden voor de groep waar ze toe behoren.

Stefan Paas, vaste gast in de Ongelooflijke Podcast herkent het wel, ook uit antropologisch onderzoek. "Er bestaat zoiets als the secular gaze", zegt hij: christenen zijn bang dat hun seculiere collega’s ze belachelijk en achterhaald vinden.

Mark Rutte is toch gelovig?

Toch zijn er veel christenen die op hoge posities zitten in de politiek en het bedrijfsleven. Zelfs premier Rutte ziet zichzelf als gelovig, maar ook bijvoorbeeld vicepremiers Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra en Carola Schouten. Dat klopt, zegt Luyendijk, maar bijvoorbeeld Rutte is er niet echt open over: "Hij kijkt wel uit om een beleidsinitiatief te onderbouwen met de Bijbel", zegt hij.

Luyendijk mag religieuzen wel, zegt hij ook in de podcast. Hij prijst het morele besef die veel christenen en moslims hebben: Zij hebben een morele kern die ik bij een D66'er gewoon niet vind’.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie