Podcast
NTRVPRO

NIEUW: Tegenlicht's Pioniers Podcast

foto: VPRO, Tegenlichtfoto: VPRO, Tegenlicht
  1. Nieuwschevron right
  2. NIEUW: Tegenlicht's Pioniers Podcast

Klimaatverandering, de stikstofcrisis, en de Covid19-pandemie. Hoe ga je om met een wereld die niet perfect is? Wat kun je daarin als individu betekenen? En hoe ver ga je om je doel te bereiken? In de nieuwe Pioniers Podcast van VPRO's Tegenlicht Future Show volgen Laura Stek en Tjitske Mussche zes Nederlandse pioniers op hun bikkelharde tocht door het onbekende land.

In de zes afleveringen staat steeds een andere pionier met grote idealen en plannen voor de wereld centraal. Onderweg komen ze obstakels tegen: geldgebrek, ongeloof vanuit hun omgeving, bureaucratie die tegenwerkt of gewoon domme pech. Maar ze gaan door en bereiken hun doel. Of niet.

Dit soort karakters vind je niet alleen in romans en films, ze zitten soms gewoon om de hoek. In een garage in Limburg, in een Brabantse boerderij of een dorpshuis in Noordoost-Groningen. Mensen die met een goed idee zelf het heft in handen nemen om te wereld te verbeteren. En wat gebeurt er dan?

Vier van de zes afleveringen zijn opgenomen voor de corona-crisis, twee ten tijde van de crisis.

Zes verhalen

Zo wordt de Amsterdamse Abdelhamid gevolgd in de eerste aflevering, voor hem was studeren niet vanzelfsprekend en nu probeert hij kinderen uit kwetsbare gezinnen te helpen door studiezalen op te richten.

Je hoort het verhaal van Amber die een digitaal modehuis opzette. Frans en Pieter vertellen in de derde aflevering hun verhaal, zij willen hun dorp Wijnjewoude energie neutraal maken, maar kunnen niet per se rekenen op enthousiasme van hun buurtgenoten.

Frans Pool in het Friese Wijnjewoude. Bron: Roel Siebrand

In het vierde deel deelt Geert zijn voor de 'Herenboerderij' waar voedsel heel snel van grond naar mond gaat. Saīdi en Kharim bouwen een machine waar optimaal gewassen in gekweekt kunnen worden. En tot slot vertelt Hans over het krimpende dorp Wedde in Oost-Groningen waar hij vol enthousiasme een vrijwilligersproject startte. Lukt het de pioniers om hun idealen te verwezenlijken?

De makers

De Pioniers Podcast is een samenwerking tussen Tegenlicht en radiomakers Tjitske Mussche en Laura Stek. Zij begonnen in 2010 met het maken van persoonlijke verhalen voor de VPRO-radio en podcastprogramma's Plots, Toendra en Het leven een gebruiksaanwijzing. Sinds 2014 maken ze samen de succesvolle podcast Ongesigneerd, over het onopvallende design en vertellen daarmee verhalen over ons land.

Wanneer en waar?

De Pioniers Podcast is hier te beluisteren, ook in de podcast Future Shock, via jouw favoriete podcastapp.

{podcast audio="127028" caption="Pioniers Podcast: Abdelhamid en zijn digitale studiezalen" }
{podcast audio="127032" caption="Pioniers Podcast: Amber en haar digitale modehuis" }
{podcast audio="127035" caption="Pioniers Podcast: Frans, Pieter en hun energieneutrale dorp" }
{podcast audio="127034" caption="Pioniers Podcast: Geert en zijn boerderij van 200 mensen" }
{podcast audio="127029" caption="Pioniers Podcast: Kharim en Saīdi en hun tomatenmachine" }
{podcast audio="127031" caption="Pioniers Podcast: Hans en zijn krimpende dorp" }

Op zondag 3 mei waren Tjitske Mussche en Laura Stek te gast in Radio Doc en gingen ze in gesprek over de podcast met Co de Kloet, ook werden de 2e en 3e aflevering uitgezonden.

Meer radiodocumentaires?

Radio Doc zendt zondag tussen 21.00-22.00 uur een korte en een lange radiodocumentaire uit. Gemaakt door bevlogen radiomakers met een liefde voor geluid. Alle audioverhalen zijn terug te luisteren via de website van 2Doc of NPO Radio 1. En natuurlijk via jouw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie