Podcast
VPRO

Danny Ghosen: 'Ik had meer verwacht van Van Gaal'

foto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Danny Ghosen: 'Ik had meer verwacht van Van Gaal'

Het WK voetbal begint dit weekend in Qatar. In de nieuwste aflevering van Europa Draait Door spreken makers Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn met Danny Ghosen, die de donkere kant van dit voetbalevent aan de kaak stelt in de serie In de schaduw van het WK. Hij reisde naar Nepal en ging op bezoek bij nabestaanden van overleden bouwvakkers van voetbalstadions. Deze arbeidsmigranten werkten in erbarmelijke omstandigheden, zoals hitte en gebrek aan drinken en eten. De FIFA zegt dat er 'maar drie doden' zijn gevallen, terwijl The Guardian spreekt van 6.500. Het daadwerkelijke aantal is moeilijk te achterhalen. Moet de FIFA zich hier sterker over uitspreken en nabestaanden compenseren?

#45 - Qatar: eerst het gas, dan de moraal (S04)

Doodskisten komen terug

Op de Nepalese hoofdstad Kathmandu komen volgens Ghosen bijna dagelijks doodskisten terug van overleden arbeiders uit Qatar. Op de vraag waarom dat zo is, weet Ghosen een kort maar duidelijk antwoord te geven: "Nobody gives a shit." De arbeidsomstandigheden in landen als Nepal, India, Bangladesh, Sri Lanka en Pakistan, die allemaal arbeidskrachten aan Qatar hebben geleverd, zijn zeer slecht. En vanwege de grote concurrentie op de arbeidsmarkt is er voor de werkgever ook geen noodzaak om die omstandigheden te verbeteren.

"Via de uitgang komen doodskisten terug en bij de ingang blijft het hartstikke druk", vertelt Ghosen. "Er zijn zoveel mensen op zoek naar werk, voor jou 100 duizend anderen." En al zou je als arbeider eenmaal daar weg willen, is dat vaak onmogelijk omdat je het ticket terug niet kan betalen en je paspoort vaak bij afkomst wordt afgenomen. "Het is gewoon moderne slavernij – en op grote schaal," aldus Boekestijn.

Quote

We kennen hem als een man die –paf– zegt wat hij denkt.

Danny Ghosen

Meer verwacht van Louis van Gaal

Volgens de FIFA zijn er slechts drie doden gevallen bij de bouwwerkzaamheden van het WK. Maar organisaties als Amnesty en de krant de Guardian concluderen uit eigen onderzoek dat dit getal eerder rond de 6.500 ligt. De FIFA en Qatar hebben volgens Ghosen direct belang bij het bagatelliseren van de cijfers omdat het directe financiële gevolgen kan hebben.

Ghosen: "Het zijn vooral Europese voetbalbonden die nog proberen om voor de slachtoffer een compensatie aan te bieden, maar de FIFA en Qatar willen dat niet. De FIFA is daarin diplomatieker dan Qatar, die zeggen: 'We gaan erover nadenken.' Terwijl Qatar direct laat weten dat niet te gaan doen."

De KNVB is een van die bonden die pleit voor een compensatieregeling, maar laat zich volgens Ghosen nog altijd teveel leiden door de banden die het moet onderhouden met de FIFA en Qatar. Hij sprak onder andere met bondscoach Louis van Gaal en zag hem in dat gesprek zijn antwoorden calculeren. "We kennen hem als een man die - paf - zegt wat hij denkt. Maar in dit geval heeft hij zich niet zoveel uitgesproken en hield hij zichzelf in. Ik had meer van hem verwacht."

Europa Draait Door

Europa Draait Door is de wekelijkse podcast van Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn, waarin ze proberen om grote actuele onderwerpen in Europa meer inzichtelijk te maken. Luister via NPO Luister of andere podcastplatforms!

Ster advertentie
Ster advertentie