Podcast
EO

Geert Mak hekelt 'nationaal conservatisme': 'We sluiten de luiken, terwijl het stormt in Europa'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geert Mak hekelt 'nationaal conservatisme': 'We sluiten de luiken, terwijl het stormt in Europa'

Schrijver Geert Mak, bekend van zijn vurige reportages uit Europa, vindt dat Nederland veel te veel in zichzelf aan het keren is: "De Nederlandse politiek was de afgelopen tijd een gezellige club struisvogels", zegt hij in De Ongelooflijke Podcast.

#196 - 'Er is een nieuw wereldbeeld aan het ontstaan', Geert Mak en Stefan Paas over Europa, het nieuwe kabinet en geloof - De Ongelooflijke Podcast

Mak schoof bij de podcast aan in aanloop naar de Europese verkiezingen, waarbij populistische partijen een grote winst lijken te gaan boeken, ook in Nederland. "De Europese Unie zit in heel zwaar weer", vindt hij, doelend op de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, "maar wij Nederlanders hebben de neiging om de luiken dicht te doen en gezellig met Mona Keijzer bij het haardvuur te gaan zitten. Dat begint mij in toenemende mate te verbazen", vertelt hij.

Op dit moment zijn Westerse landen officieel nog niet in oorlog, maar Mak vreest dat dat niet lang zal duren. De tijd waarin we nu leven doet Mak denken aan de jaren 30 van de vorige eeuw. "Biden zegt nu dezelfde dingen als Roosevelt in 1942: 'wij zijn het arsenaal van de democratie'. We leven in een pre-oorlogse sfeer. Ik krijg echt de neiging om te zeggen: 'Wakker worden!'"

Nationaal conservatisme

Veel burgers willen daar niks van weten, merkt Mak. "Europa is in de ban van nationaal conservatisme. Dat is de grote trend op dit moment." Wilders is daar een heel belangrijk voorbeeld van: "Hij wil terug naar de tijd van Ot en Sien. Het kernwoord is nostalgie." Mak vindt het 'provincialisme'.

Middenpartijen stellen zich al open naar deze nieuwe beweging: de VVD ging onlangs in zee met PVV en BBB, partijen die volgens Mak het predicaat 'nationaal conservatisme' dragen. "Daarmee worden ze veel populairder en krijgen ze meer slagkracht. Wilders is de grote waarschuwing voor Europa", zegt hij.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie