Podcast

Gommers: IC's kunnen niet meer opschalen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gommers: IC's kunnen niet meer opschalen

Voor de winter moeten er weer meer IC-bedden zijn. Die opdracht gaf minister De Jonge afgelopen week. Volgens de voorzitter van de IC-geneeskunde Diederik Gommers is dat echter niet mogelijk, zegt hij in de podcast Virusfeiten. "We hebben die verpleegkundigen niet. Mensen zitten er gewoon doorheen."

Luister meteen: Virusfeiten - Kunnen de IC's opschalen? - Virusfeiten

Op dit moment worden veel niet-corona-gerelateerde operaties uitgesteld, vertelt Gommers. "We zitten nu een maand na de vakantie en de operatiekamers zijn weer opgestart, we zijn vol aan het opereren. Voor operaties heb je IC-bedden nodig. We hebben nu een paar COVID-patiënten op de IC en dan ga je ’s ochtends kijken of een operatie door kan gaan. Het is iedere keer zoeken naar een bedje."

De oproep voor meer IC-bedden is daarom niet met gejuich ontvangen, vertelt hij. "Het piept en het kraakt. Er zitten veel emoties, bij verpleegkundigen én dokters", aldus Gommers. "Er moeten nu gewoon keuzes worden gemaakt. Welke patiënt gaat er voor? We komen echt voor ethische dilemma’s deze winter."

Meer geld

Op dit moment zijn er 1150 IC-bedden in Nederland. In het verleden werden die opgeschaald naar 2000. Zou dat niet structureel kunnen, als er meer geld voor komt? Ook dat is moeilijk, vindt Gommers, want je hebt niet zomaar ineens extra verpleegkundigen. Zónder extra geld gaat het al helemaal niet, en dat is ook niet eerlijk, vindt de IC-baas. "We hebben anderhalf jaar hard gewerkt, maar er is geen euro extra betaald. Is er een bedrijfstak waar men zomaar harder gaat werken zonder extra betaling?", vraagt hij.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie