Podcast

Hij is een van de grootste Nederlandse schrijvers aller tijden, maar kennen jongeren W.F. Hermans nog?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hij is een van de grootste Nederlandse schrijvers aller tijden, maar kennen jongeren W.F. Hermans nog?

Hij behoort volgens velen tot één van de beste auteurs die Nederland heeft voortgebracht en zou 1 september zijn honderdste verjaardag vieren. NPO Radio 1 besteedt deze week daarom extra aandacht aan schrijver Willem Frederik Hermans.

#30 - Dus je bent liefhebber van schrijver W. F. Hermans: 'Onbegrijpelijk dat je hem niet kent' (S02) - Alledaagse Vragen

In de nieuwe podcast van Alicante onderzoeken redacteurs Elif Kan en Aron de Jong hoe het gesteld is met de populariteit van W.F. Hermans onder jongeren. Spreken zijn boeken jongeren nog aan, of laten ze zijn oeuvre massaal links liggen?

‘Onvoorstelbaar’

Beide redacteuren hebben zelf ook niet of nauwelijks werken van Hermans gelezen. Om te ontdekken wat ze hebben gemist, spreken ze in de aflevering met Hermansadepten Frits Spits en Wim van Klaveren. Volgens eerstgenoemde is het onvoorstelbaar dat ze niet bekend zijn met het werk van hem. “Willem Frederik Hermans moet je gewoon kennen. Ik denk ook dat het in het onderwijspakket hoort om over één van onze allerbeste schrijvers ooit te leren.”

Hermans belichaamt volgens beide gasten één van de mooiste dingen die de literatuur te bieden heeft. “Wanneer je de boeken van Hermans dicht hebt geslagen, blijven ze open liggen,” zegt Spits. “Er zijn zoveel vragen die blijven liggen en waarop je het antwoord wil weten. De Donkere Kamer van Damokles heb ik wel tien keer gelezen en ik weet nog steeds niet hoe het zit.” Daarbij overschrijdt zijn werk ook de grenzen van de tijd. “De dilemma’s waar zijn hoofdpersonen mee worstelen zijn van alle tijden,” stelt Van Klaveren.

‘Een kwart leest nog altijd Hermans’

In de aflevering komt ook letterkundige Jeroen Dera aan het woord. De hoogleraar van de Radboud Universiteit in Nijmegen onderzocht welke boeken eindexamenleerlingen van havo en vwo voor hun literatuurlijst lezen. Volgens hem behoort Hermans bij deze doelgroep nog altijd tot één van de best gelezen auteurs. “Je kunt denk ik wel veilig stellen dat een kwart van de eindexamenleerlingen in Havo en VWO nog altijd Hermans leest.”

Toch is het aantal Nederlandse jongeren dat klassieke literatuur van eigen bodem kent een stuk lager dan in landen als Frankrijk of Italië. “Nederlandse jongeren zijn helemaal niet gericht op de Nederlandse cultuur,” vertelt Dera. “In de literatuur is dat een hele tijd wel het geval geweest, maar als je kijkt naar ons onderwijs is daar nauwelijks aandacht voor Nederlandse cultuur.”

Spits en Van Klaveren stellen dat het onderwijs een belangrijke rol heeft in het doorgeven van de literaire erfenis van Hermans. “Er is in Nederland zoveel moois gemaakt waar je blij of gelukkig van kan worden, of wat je tot nadenken kan aanzetten – dat het jammer is wanneer je dat niet aanbiedt.”

Benieuwd naar het hele verhaal en wat Frits Spits de mooiste passage vindt uit een boek van Hermans? De nieuwste aflevering van Alicante staat nu online op de site van NPO Radio 1. Ook in podcast-apps is de aflevering te vinden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie