Podcast

'Welke symbolen van onze tijd zullen later het eerst sneuvelen?'

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Welke symbolen van onze tijd zullen later het eerst sneuvelen?'

[EO] De 'beeldenstorm' die zich de afgelopen maanden ontvouwde zal niet de laatste zijn. Dat zegt de Vlaamse kerkjurist - en Twittergrootheid - Rik Torfs in De Ongelooflijke Podcast. "Wat ik mij altijd afvraag: welke symbolen van onze tijd zullen later het eerst sneuvelen?"

#31 - De nieuwe beeldenstorm met Rik Torfs en Stefan Paas

Afgelopen weken werden in Nederland meerdere standbeelden beklad. Met name het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn ligt onder vuur. In Belgiƫ, het thuisland van Torfs, moet vooral koning Leopold II het ontgelden. Van Leopold zijn veel standbeelden, waarvan er al meerderen zijn weggehaald.

Morele superioriteit

Torfs ziet de discussies als uiting van een soort 'morele superioriteit tegenover het verleden': "Je kunt er toch zeker van zijn dat later mensen ons zullen beschimpen omwille van onze kortzichtigheid", denkt hij.

De katkholieke kerkjurist is sowieso geen voorstander van standbeelden, vertelt hij: "De bedoeling van zo'n standbeeld is dat mensen herinnerd worden, maar dat lukt vaak niet. Meestal als je langs een standbeeld loopt, denk je: wie was dat ook alweer? En als je het wel weet, ben je er wellicht boos op en wil je hem neerhalen." Maar nu ze er toch staan, moet wel de geschiedenis erkend worden, vindt hij: "de geschiedenis hoeft niet altijd prachtig te zijn."

De wij die herinnerd wordt

De Vlaming deelde de tafel met theoloog Stefan Paas, de vaste gast in De Ongelooflijke Podcast. Paas snapt de discussies wel. Hij stelt dat standbeelden niet zozeer een spiegel van het verleden zijn, maar meer over hoe het verleden herinnerd wordt. "Het is legitiem dat elke generatie natie zich opnieuw afvraagt hoe zij het verleden willen herinneren. Wie is die wij die wordt herinnerd? Die wij die in de negentiende eeuw werd herinnerd is een andere wij dan nu", aldus Paas.

"Over de geschiedenis kun je verschillende verhalen vertellen. Als dit te eenzijdig wordt gedaan, kan dat leiden tot protesten", aldus de voormalig theoloog des vaderlands Paas.

De Ongelooflijke Podcast

De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de Evangelische Omroep. Journalist David Boogerd en Theoloog Des Vaderlands Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland.

Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website, app, iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Ster advertentie
Ster advertentie