Naar homepage
Podcast

'Je werd ontslagen als je trouwde'

foto: Dolle Mina'sfoto: Dolle Mina's
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Je werd ontslagen als je trouwde'

Het broeide in de zomer van '69. Al was het geen warme zomer dat jaar, toch ontvlamde er iets. Vrouwen verenigden zich in een felle afkeer tegen onrecht. In de derde aflevering van de podcast De zomer van '69 gaan Nel Willekens en Devika Partiman in gesprek over de opkomst van de Dolle Mina's en het feminisme van nu.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De naam Dolle Mina is niet gekozen omdat het lekker klinkt, maar omdat het de scheldnaam was van Wilhelmina Drucker, de vrij onbekende pionierster van de Nederlandse vrouwenbeweging. In 1969 omarmde een feministische groep deze beschimping als geuzennaam.

De vrouw achter het fornuis vandaan

De Dolle Mina's voerden actie voor gelijkberechtiging tussen man en vrouw. Samen hadden ze één doel: alles behalve de vrouw achter het fornuis te laten staan.

Nel Willekens was, en is nog altijd, een Dolle Mina. En die zomer van vijftig jaar geleden, die kan ze zich nog heel goed herinneren: "Eindeloze discussies. Ik zat midden in die studentenrevolutie, ik werkte destijds op de universiteit in Eindhoven bij sociale wetenschappen. We zaten alleen maar te discussiëren."

De zomer van '69

Een vierdelige podcastserie van het NTR programma Focus over de historische gebeurtenissen uit die periode: het legendarische festival Woodstock, de Stonewall-rellen, de opkomst van de Dolle Mina’s en de eerste maanlanding. Luister de podcast hier.

Studentenopstand

En die discussie kwam voort uit de Maagdenhuisbezetting. In de maand mei waren zo'n 700 studenten betrokken bij het bezetten van het bestuursgebouw van de UvA. Het ging over democratisering en meer zeggenschap over vorm en inhoud van hun studie.

Maar die nieuwe opstand, de opstand tegen de gevestigde orde, dat verhaal verspreidde zich verder. En bereikte ook vrouwen zoals Nel. "Alles moest anders en alles kon anders. Er werd niets meer aangenomen als normaal. De hele boel stond op zijn kop."

Quote

Als vrouw werd je ontslagen als je trouwde

Nel Willekens
28 288fd6fd00 dolle mina 3
Twee generaties feministen ontmoeten elkaar voor de podcast De zomer van '69.

Devika Partiman is 31 jaar oud en een feminist van nu. Ze richtte onder andere 'Stem op een vrouw' op. Een organisatie die zich inzet om meer vrouwen in de politiek te krijgen. Volgens Devika is het algemene beeld nog steeds dat de vrouw sneller in het huishouden beland dan de man.

"Dat vinden we nog steeds best wel normaal. Ik vind het ook geen gekke of verkeerde keuze, maar op zo'n grote schaal, dat kan ik me heel moeilijk voorstellen. In de jaren '60 en '70 was negentig procent van de vrouwen huisvrouw."

"Je werd ontslagen als je trouwde", vult Nel aan. "Nog voor je kinderen had, werd je ontslagen. Dat kunnen we ons nu helemaal niet meer voorstellen. Het was bij ons ook heel erg. De hele groep die later ook Dolle Mina en feministisch werd, had een hbo-opleiding. Nadat zij waren getrouwd met hun man moesten zij ophouden met werken."

"Zij zaten thuis met een of twee kinderen - want de pil was intussen ook uitgevonden - en zaten met hun handen in het haar; zij verveelden zich rot."

Focus

De podcast wordt de komende vier weken ook wekelijks uitgezonden in Focus op NPO radio 1 in de nacht van woensdag op donderdag, tussen 02.00 tot 04.00 uur. Wil je meer wetenschap en geschiedenis? Kijk hier.

Ster advertentie
Ster advertentie