Podcast

Podcast De Dag: Armoede, sociale onrust en kansen voor de maffia in Italië

foto: Sky Newsfoto: Sky News
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Armoede, sociale onrust en kansen voor de maffia in Italië

[NOS] In Italië worden de gevolgen op de economie van de coronacrisis en de wekenlange lockdown steeds meer zichtbaar.

{podcast audio="125968" caption="#558 - Armoede, sociale onrust en kansen voor de maffia in Italië" }

In Italië worden de gevolgen op de economie van de coronacrisis en de wekenlange lockdown steeds meer zichtbaar. Ondernemers vallen om, winkels moeten gesloten blijven, mensen zijn door hun spaargeld heen en lijden honger. Met name in het Zuiden van Italië leidt dit tot sociale onrust.

De maffia

Er worden supermarkten bestormd, in filmpjes roepen wanhopige burgers op tot een revolutie en de geheime diensten houden rekening met opstanden, spontaan of georganiseerd. Verschillende burgemeesters waarschuwen voor 'een sociale bom die op het punt staat te ontploffen'. De angst is dat de onrust mogelijk een nog een grotere dreiging voor het zuiden is dan het coronavirus zelf.

De maffia zou de onrust en het geweld opstoken, want dit is precies het klimaat waarin de georganiseerde misdaad z'n invloed kan vergroten. Maffiabazen steken graag de helpende hand toe in een tijd dat mensen hun geld niet op een normale manier kunnen verdienen. Ze lenen geld uit, in ruil voor woekerrentes, of invloed en witwasmogelijkheden in de toekomst.

NOS-correspondent Mustafa Marghadi zet in podcast De Dag uiteen hoe na de financiële crisis van 12 jaar geleden en de migratiecrisis van de afgelopen jaren het land wordt geconfronteerd met een nieuwe crisis, waarvan gevreesd wordt dat die de democratische structuren onder druk kan zetten.

Podcast De Dag

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website en app, Spotify, iTunes, Google Podcasts en Stitcher. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Ster advertentie
Ster advertentie