Podcast
VPRO

Waarom botert het niet tussen Scholz en Macron?

foto: Europa Draait Door
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom botert het niet tussen Scholz en Macron?

In Duitsland staat bondskanselier Scholz bijna één jaar aan het roer. Onder zijn bewind koos Duitsland voor de historische beslissing om meer te gaan investeren in defensie, maar er is ook kritiek op zijn beleid. Zo zou de steun aan Oekraïne maar moeilijk tot stand komen, en kan hij bovendien maar moeilijk door een deur met de Franse president Macron. "Wij zijn in Europa afhankelijk van het feit dat beide landen goed met elkaar optrekken," stelt oud-correspondent Margriet Brandsma in een nieuwe aflevering van de VPRO-podcast Europa Draait Door.

#47 - Één jaar Olaf Scholz: verlangt Duitsland al terug naar Merkel? (S04) - Europa draait door

Zeitenwende

Eerder dit jaar gaf Scholz een historische toespraak waarin hij een 'Zeitenwende' aankondigde. Hij deed een plan uit de doeken waarin er ruim honderd miljard euro in de Duitse defensie geïnvesteerd zou gaan worden. Hoewel die plannen aan de ene kant op veel lof konden rekenen, maakte het Frankrijk volgens Margriet Brandsma juist zenuwachtig. "Vooral nu de Fransen zien dat Duitsland niet in Frankrijk gaat winkelen voor gevechtsvliegtuigen, maar in Amerika."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Frans-Duitse as

Volgens Brandsma zijn er al wel langer strubbelingen in de Frans-Duitse as, maar werd dat onder Angela Merkel nog binnenskamers gehouden. "Merkel had ook oog voor de Fransen. Dat is nu echt wel wat anders. Als je nu naar Europa kijkt, en de manier waarop de Duitsers en de Fransen elkaar eigenlijk gewoon negeren, of openlijk een beetje ruzie maken, ik vind dat best spannend hoe dat verder gaat."

Europa Draait Door

Europa Draait Door gaat elke week over de Europese Unie. In de podcast werd ook de EU-top besproken en de regionale verkiezingen in Frankrijk. Luister de podcast in je favoriete podcastapp, via NPO Luister, of via de site of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie