Podcast

Overleeft de democratie deze verschrikkelijke crisis?

foto: Markus Winklerfoto: Markus Winkler
  1. Nieuwschevron right
  2. Overleeft de democratie deze verschrikkelijke crisis?

[EO] In de podcast Europa Draait Door praten Tim de Wit en Arend-Jan Boekestijn deze week met Pepijn Bergsen, EU-expert van de Britse denktank Chatham House. Het is niet de eerste keer dat de wereld in een crisis verkeert. Wat leerden we van de vorige keren?

{podcast audio="127326" caption="Europa Draait Door #10 - Overleeft de democratie deze verschrikkelijke crisis? (S02)" }

Frits Bolkestein zei ooit dat slechts twee lampen het pad van de staatsman verlichten: de geschiedenis en de rede. Uit de geschiedenis haalt hij immers zijn voorbeelden, goed en slecht, en met behulp van de rede onderzoekt hij of die voorbeelden iets kunnen vertellen hoe we de huidige problemen te lijf zouden kunnen gaan.

Crises

Nu een akelig virus door de wereld raast die niet alleen een gezondheidscrisis maar ook een economische crisis veroorzaakt kan het geen kwaad om te bestuderen hoe de mensheid eerdere crisis heeft bestreden. Twee crises dienen zich dan als vanzelf aan. De grote depressie in 1929 in de vorige eeuw en de financiële crisis in 2008/2009.

Onze gast, Pepijn Bergsen, schreef samen met een collega op de website van Chatham House een interessante historische verhandeling over dit thema. Pepijn studeerde aan het King’s College en de LSE politieke economie. Hij werkte voor Buitenlandse Zaken maar stapte als snel over naar The Economist Intelligence Unit. Hij is nu Research Fellow Europe bij de Britse denktank Chatham House.

Pepijn doceert: "In 1929 maakte de beleidsmakers de fout om de banken gewoon om te laten vallen waardoor het hele financiële systeem in ongerede raakte. In 2008 heeft men die fout niet herhaald. Banken werden gesteund waardoor de financiële crisis minder schade aanrichtte dan in 1929. Tijdens de eurocrisis die zich snel aandiende werd overigens wel de soberheidspolitiek overdreven. Die politiek heeft bijvoorbeeld in ons land de crisis onnodig verergerd."

Hij trekt parallellen met de coronacrisis: "Interessant genoeg wordt nu in 2020 die fout niet meer gemaakt. Alle sluizen zijn opengezet. Grote vraag is wel hoe we ooit weer van al die schulden afkomen."

Democratie

In de podcast komt ook de vraag aan de orde in hoeverre een economische crisis de democratie kan ondermijnen. In het interbellum was dat zeker het geval. In 2008 kreeg het populisme de wind in de zeilen maar de democratie wist te overleven. Of dit nu ook zal gebeuren is nog maar de vraag. In de VS ondermijnt Trump de rechtsstaat en in Oost-Europa is hetzelfde aan de gang.

In de podcast wordt eveneens aandacht besteed aan de speech van prime minister Boris Johnson over een versoepeling van de lockdown. Niet iedereen begreep wat Johnson nu precies wilde zeggen. Comedian Matt Lucas maakt gehakt van Boris.

Kortom: een interessante Europa Draait Door. Te beluisteren via de website van Radio 1, maar ook via andere podcastplatforms.

Ster advertentie
Ster advertentie