Podcast

Arnon Grunberg: 'Nederlander zijn is het echte privilege, de rest is gezeur'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Arnon Grunberg: 'Nederlander zijn is het echte privilege, de rest is gezeur'

Schrijver Arnon Grunberg keek achter de schermen in Ter Apel, bij de IND en reisde naar allerlei landen om een boek te schrijven over migratie. Hij vindt dat we wel wat nederiger mogen zijn. "We hebben in Nederland een enorm natiestaatprivilege", stelt hij in De Ongelooflijke Podcast.

#148 - SGP'ers, de asielcrisis en het failliet van het humanisme (met Arnon Grunberg en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast

"Is het terecht dat het toeval bepaalt meneer X in Afghanistan of Congo wordt geboren, terwijl jouw kind hier wordt geboren, met dit paspoort?" vraagt Grunburg zich hardop af. Volgens hem gaat het daar veel te weinig over in de discussie over ongelijkheid. "Laten we spreken over natiestaatprivilege. Als we dat niet doen, is al dat gezeur over privileges gekrabbel in de marge. Binnen Nederland zijn de verschillen veel kleiner en veel minder levensbedreigend dan tussen landen", aldus de schrijver.

Echte vluchtelingen

Migratie lijkt een van dé politieke vraagstukken van onze tijd. Voor zijn boek 'De vluchteling, de grenswacht en de rijke Jood' liep Grunberg onder meer mee in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Hij zag daar dat onderscheid maken in migranten – een onderwerp waarop het kabinet is gevallen – nog zo makkelijk niet is. "Iedereen zegt dat echte vluchtelingen wel naar binnen mogen, maar er is een enorme grijze zone; je kunt de echten niet van de onechten scheiden", vindt hij.

"Iedereen die in een boot gaat zitten en weet dat hij kans loopt om te verdrinken, heeft gegronde reden om ergens weg te gaan. Dat is gewoon basispsychologie. Economische noodtoestand kan ook levensbedreigend zijn. Of als je geen adequate medische zorg hebt", vindt de schrijver.

Hij vindt daarom dat we als Europa moeten nadenken over legale manieren van migratie. "Je moet op een creatievere manier met deze problematiek omgaan", vindt hij. In Frankrijk worden bijvoorbeeld Noord-Afrikaanse migranten uitgenodigd om te komen werken en na een tijdje gaan ze weer terug. "Natuurlijk gaat daar ook misbruik van worden gemaakt, maar dat is menselijk, daar past een bepaalde gelatenheid."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie