Podcast

'Het worden verschrikkelijke verkiezingen in Engeland'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het worden verschrikkelijke verkiezingen in Engeland'

[EO] Het brexitproces is opnieuw stil komen te liggen in Groot-Brittannië. Ook al won premier Boris Johnson een stemming in het Lagerhuis, hij moet nu toch uitstel vragen bij de EU. Een meerderheid keerde zich tegen de snelheid waarmee de wetgeving moet worden goedgekeurd. Genoeg reden voor historicus Arend Jan Boekestijn en correspondent Tim de Wit om een nieuwe aflevering van Brexit: de Podcast op te nemen.

{podcast audio="116599" caption="#8 - Aftelklok kan het raam uit: Johnson moet uitstel vragen" }

Op dit moment lijkt het halen van de deadline van 31 oktober onhaalbaar, en Boris Johnson moet afwachten of de EU uitstel verleent. Volgens Arend Jan Boekestijn is Europa onder alle omstandigheden gedwongen om verlenging toe te staan. "Ze zijn er doodziek van dat er geen deal tot stand komt."

Boekestijn verklaart dat verkiezingen onvermijdelijk zijn. "Johnson weet allang dat hij met dit parlement nooit een deal krijgt. Hij moet zich tijdens verkiezingen zo sterk mogelijk opstellen als harde brexiteer om Nigel Farage van zich af te houden."

Uitschelden en moddergooien

Als er verkiezingen komen, gaan de geruchten nu dat deze dan plaats vinden op 5 of 12 december. "Dat is een heel vervelend moment om in Groot-Brittannië verkiezingen te houden", vertelt Tim de Wit. "Het is dan vroeg donker elke avond, het is koud en regenachtig, voor politici is het onhandig om op campagne te gaan, want mensen doen dan liever de deur niet open is de ervaring." Dit alles is volgens hem ook de reden dat er in de afgelopen 100 jaar maar één of twee keer verkiezingen zijn gehouden in het najaar.

"Normaal gesproken is het lastig om elkaar in Kersttijd uit te schelden, maar dat gaat in Engeland absoluut gebeuren." Volgens Boekestijn worden het verschrikkelijke verkiezingen en zal het moddergooien niet gering zijn. Tim de Wit beaamt dit. "Dit wordt een campagne zoals ik ze zelden heb gezien."

Ster advertentie
Ster advertentie