Marianne Thieme: 'Juist christelijke partijen dwarsbomen diervriendelijke wetgeving'
- Nieuws
- Marianne Thieme: 'Juist christelijke partijen dwarsbomen diervriendelijke wetgeving'
Niet alle christelijke politici zitten bij christelijke partijen als CDA, ChristenUnie en de SGP. Ook Marianne Thieme, jarenlang leider van de Partij voor de Dieren is gelovig. Met de christelijke partijen had ze echter het vaakst ruzie, vertelde ze in De Ongelooflijke Podcast. "Het zijn altijd de partijen geweest van grootschaligheid, intensivering, alle wetten voor diervriendelijkheid hebben ze tegen gestemd", aldus Thieme.
In de klimaatbeweging heerst een negatief beeld van christenen, mede door het CDA, de ChristenUnie en de SGP. "Meer ruimte voor kippen? Niet nodig. Stoppen met onverdoofd castreren van biggetjes? Niet nodig, moet de sector maar zelf oplossen. Dat heeft enorm veel kwaad gedaan. Mensen denken: is dat christelijk gedrag, dat je over de rug van dieren politiek mag bedrijven?" zegt de voormalige politica in de podcast.
#55 - Klimaat, religie en liefde voor de natuur met Marianne Thieme en Stefan Paas - De Ongelooflijke Podcast
Thieme groeide op in de Rooms-Katholieke kerk, maar brak daarmee toen ze erachter kwam dat de kerk Sint Hubertus-missen hield, om een zegen over de jacht te vragen. "Het hele kerkelijke leven was zo gericht op de mens alleen, dat ik daar weinig resonantie voelde van wat ik belangrijk vond en wat ik in de Bijbel las, namelijk het welzijn van anderen en ook dieren", vertelt ze.
Seculiere inquisitie
Uiteindelijk werd ze lid van de Zevendedagsadventisten, een kerkgenootschap waar volgens Thieme veel vegetariërs en veganisten zitten. Dit combineren met haar politieke werk was wel eens moeilijk. "Ik had echt te maken met een seculiere inquisitie. Media bleven maar vragen of ik wel helemaal lekker was en ik niet een heel raar geloof had", vertelt Thieme.
Veel mensen hebben een negatief beeld van christenen en dat is "niet helemaal onterecht", vindt ze. Veel christenen zijn de aarde aan het uitbuiten en dat vindt ze 'hypocriet'. In de Bijbel wordt de mens de verantwoordelijkheid gegeven om voor de aarde te zorgen. "Je moet vol met compassie en liefde de aarde omarmen en ervoor zorgen", vindt ze.
Klimaatreligie
Volgens critici krijgt de klimaatbeweging zelf inmiddels trekken van een religie. Thieme: "Ik zie het als een hoopvolle ontwikkeling dat mensen het gevoel hebben dat ze strijden voor iets dat groter is dan henzelf. Het leert je voorbij je eigen belangen te denken."
Volgens Thieme maakt het klimaatactivisten juist ontvankelijker om ook stil te staan bij de grote vragen van het leven: "Het maakt je hart zachter, en opener voor vragen als 'Waarom ben ik hier eigenlijk?' Er is sinds de jaren '60 een gat in de ziel ontstaan en mensen voelen die leegte. Zorgen voor je leefomgeving is een opening voor een waardevoller, betekenisvoller leven."
Luister de podcast via NPO Radio 1, NPO Luister of je favoriete podcast-app.