Podcast
NTRVPRO

Plotse Papa's: een podcast over ongepland vaderschap

foto: Roddy MacMahon
  1. Nieuwschevron right
  2. Plotse Papa's: een podcast over ongepland vaderschap

Bert Bentsink (32) was 22 jaar oud toen hij onverhoopt te horen kreeg dat hij vader zou worden. De vrouw die van hem in verwachting was kende hij op dat moment amper. De afgelopen tien jaar probeerde hij als alleenstaande twintiger het vaderschap vorm te geven en liep daarbij tegen tal van emoties en situaties op. Hij raakte nieuwsgierig en ging op zoek naar andere mannen die op jonge leeftijd onbedoeld vader zijn geworden. De DOCS audiodocumentaire Plotse Papa's gaat over de impact van een ongeplande zwangerschap op het leven en wezen van jonge mannen.

#76 - Plotse papa's - DOCS

Blinde vlek

Een 'kroegbaby' verwekt na een onenightstand, er moedwillig ingeluisd, of gewoonweg een 'ongelukje' binnen een prille relatie. In Nederland is één op de vijf vrouwen ooit ongepland zwanger geraakt. Bij een ongeplande zwangerschap gaat –zeker wanneer het jonge mensen betreft– bijna alle aandacht uit naar de toekomstige moeder.

Logisch! Haar wereld staat immers op z’n kop en zij is ook degene die de fysieke consequenties van de conceptie ondervindt. Echter, bijna geen enkele aandacht gaat uit naar de belevingswereld van de jonge vader, wiens leven evengoed op z’n kop staat. Een blinde vlek die zowel door beleidsmakers als wetenschappers wordt onderschreven.

Luister ook: maker Bert Bentsink en vader Teake Damstra bij De Nieuws BV

audio fragment
Luister ook: maker Bert Bentsink en vader Teake Damstra bij De Nieuws BV

Luister ook: maker Bert Bentsink en vader Teake Damstra bij De Nieuws BV

Turbulente vaderrol

Bentsink is ervaringsdeskundige. Toen hij op zijn 22ste te horen kreeg dat hij vader zou worden, ging dat nieuws gepaard met een tsunami aan emoties. Zijn primaire reactie was er een van angst, twijfel en paniek. Hij vond zichzelf nog helemaal niet goed uitgerust voor zo een grote verantwoordelijkheid. Bovendien voelde hij zich voor het blok gezet en ongehoord in een beslissing die weliswaar principieel bij de moeder ligt, maar hem evengoed beïnvloedt.

De prille lustrelatie die hij met de moeder had bleek niet bestand tegen de onverwachte komst van een kindje. Aanvankelijk wilde hij niet, maar hij besloot er uiteindelijk voor zijn dochter te willen zijn. Tot duidelijke zorgafspraken of goed co-ouderschap kwamen ze nooit. In de turbulente tien jaar die volgden nam zijn vaderrol veel verschillende gedaanten aan. Van betrokken papa met vaste zorgdagen tot verstoten vader op afstand.

Plotse Papa's

In Plotse Papa's wisselt Bert ervaringen uit met jonge mannen die iets soortgelijks hebben meegemaakt. Met de Groningse Teake Damstra (werd op zijn 28ste vader) praat hij over de gevoelens van vertwijfeling ten opzichte van een ongeplande zwangerschap en het wel/niet hebben van een (latente) kinderwens. Wat gaat er door je heen wanneer je onverhoopt hoort dat je vader wordt? Met de Rotterdamse Jerdo Best (werd op zijn 23ste vader) bespreekt hij hoe het is om als jonge alleenstaande vader die vaderrol ook daadwerkelijk te vervullen. En met de muzikale vader Stijn de Laat (werd op zijn 28ste vader) praat Bert over ouderverstoting, muziek als zelftherapie en over een walnootboom.

DOCS

Iedere week brengt DOCS persoonlijke, indringende documentaires over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms actueel, soms tijdloos, altijd bijzonder. De documentaires van DOCS zijn onder andere te horen in de NPO Luister app, of via de website of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie