Naar homepage
Podcast

Hoe verwerken we straks als samenleving deze crisis?

foto: Pieter Brueghelfoto: Pieter Brueghel
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe verwerken we straks als samenleving deze crisis?

[EO] Al ver voor de coronacrisis begon, begon hoogleraar Nederlandse taal- en cultuurteschiedenis Lotte Jensen met een onderzoek naar hoe Nederlanders omgaan met rampen. De rol van cultuur kan groot zijn bij rampverwerking, vertelde ze in De Ongelooflijke Podcast.

"We hebben het tijdens de coronacrisis veel over economische recessie en de medische noodzaak om genoeg afstand te houden, maar mensen hebben daar niet genoeg aan om door zo'n tijd heen te komen. Mensen ervaren stress en merken er psychologisch iets van en daar kunnen allerlei culturele middelen helpen om een vorm van weerbaarheid kweken", aldus Jensen.

In de Ongelooflijke Podcast was ze, vanuit huis, te gast samen met voormalig Theoloog des Vaderlands Stefan Paas.

#34 - Rampspoed, oude teksten en religie met Lotte Jensen en Stefan Paas

Weerbaarheid

We richten ons op het oplossen van crises, in plaats van accepteren dat we dit meemaken. "We leven in een samenleving waarin we gewend zijn dat de overheid dingen voor ons oplost of dat er een technologische oplossing komt voor ons probleem", stelt Jensen.

Ze ziet het ook tijdens deze crisis: "Dit virus was heel onzeker, er was niet direct een oplossing voor handen, maar toch vestigen we al onze hoop op de medici. We moeten ons mentaal aanleren dat we met deze rampen om kunnen gaan." Jensen bestudeert veel oude Nederlandse literaire teksten en ziet daarin dat het geloof vaak een manier is om rampen te verwerken. Nu we dat geloof niet meer hebben, hebben we het er moeilijk mee.

Zondebok

Een methode tot verwerking van een ramp is het aanwijzen van een zondebok. Bij alle rampen is dat zichtbaar, vertelt Jensen. "Je ziet hem ook verschuiven gedurende de ramp. Als je nou naar deze crisis kijkt: we begonnen met China, daarna het zuiden van Europa, en later gingen we in ons eigen land zondebokken aanwijzen, bijvoorbeeld jongeren en studenten."

De Ongelooflijke Podcast

De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de Evangelische Omroep. Journalist David Boogerd en Theoloog Des Vaderlands Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland.

Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website, app, iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Ster advertentie
Ster advertentie