Podcast

Eindelijk: de ontknoping van de ontluisterende serie Onland

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Eindelijk: de ontknoping van de ontluisterende serie Onland

[NTR] Onland begint als de 12-jarige Rinie Wielheesen op een koude en donkere winteravond wordt verkracht en vermoord. De moordenaar wordt niet gepakt. Deze beestachtige daad slaat diepe wonden in de kleine gemeenschap, sterker nog deze moord is het trauma van de Achterhoek.

#5 - Zus - Onland

Het Onland, de Achterhoek, vijftig jaar geleden. De podcast biedt een inkijk in een gemeenschap waar mensen zwijgzaam zijn en waar de macht van de kerk niet moet worden onderschat.

Een drama in een kleine buurtgemeenschap

Rinie Wielheesen was het buurmeisje van Joost Engelberts. Vijftig jaar later reist hij terug naar zijn geboortegrondin de Achterhoek. In de podcastserie hoor je en voel je de impact van dit drama op een kleine buurtgemeenschap.

Op een meeslepende vertelwijze zoomt Joost in op de moord op zijn 12-jarige buurmeisje. Hij ontdekt dat deze gebeurtenis, ook decennia later, diepe emoties oproept. Buurtgenoten moesten niet alleen leven met de onopgeloste moord, maar ook met de onmenselijke gedachte dat de dader naast hun woont. Er zijn verdachtmakingen, er is een klooster diep in het bos en er klinkt een kinderliedje over de duivel.

Nóg een moord

In zijn onderzoek hoort Joost, tot zijn verbijstering, over nóg een moord. Hij vraagt zich af wat is er in hemelsnaam aan de hand is in het Onland. De krater die de moord op Rinie Wielheesen heeft geslagen lijkt precies te passen in een gat dat een andere moord heeft veroorzaakt. Sterker nog: het verband tussen deze twee zaken is zo stevig dat ook het nuchtere boerenverstand er niet bij kan. Dat is geen toeval, dat is occult, wordt gezegd.

Na maandenlang touwtrekken krijgt Joost inzage in het dossier van misschien wel het rommeligste moordonderzoek van de afgelopen decennia. Een politie­onderzoek waarin fout op fout lijkt te zijn gestapeld.

De laatste aflevering: wie heeft Rinie vermoord?

In de laatste aflevering ontkomt Joost niet aan de vraag wie zijn buurmeisje heeft vermoord. Hij spreekt een ooggetuige die zeker weet dat hij de moordenaar heeft gezien en ontdekt in het politiedossier meer over de geheimzinnige kippenpater.

En eindelijk… Eindelijk spreekt hij Gerrie, de zus van Rinie. Zij loopt naar zolder en komt terug met een enveloppe. Als zij hem voorzichtig openscheurt zien ze niet alleen de meest tastbare herinnering aan Rinie, maar ook iets anders: de laatste strohalm.

De podcast Onland nog niet gehoord? Binge de hele serie nu in één keer.

Onland, de podcastserie van regisseur en programmamaker Joost Engelberts. Voor reacties en meer verhalen kun je mailen naar: joost@bureauvoorlichting.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie