Podcast

Vertrekkend imam Yassin Elforkani over islamitische terroristen: 'Ik ben hun eerste doelwit'

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Vertrekkend imam Yassin Elforkani over islamitische terroristen: 'Ik ben hun eerste doelwit'

[EO] Yassin Elforkani heeft vanwege doodsbedreigingen de laatste weken niet gepreekt in de Blauwe Moskee in Amsterdam. Vorige week werd bekend dat hij daar, mede door die vele bedreigingen, vertrekt als hoofdimam. In De Ongelooflijke Podcast een uitgebreid gesprek met Elforkani: "Die terroristen zijn echt nog niet klaar, en ik ben hun eerste doelwit."

#40 - Islam, radicalisering en Mohammed-cartoons met Yassin Elforkani en Stefan Paas - De Ongelooflijke Podcast

Elforkani inspireerde kortgeleden nog de schrijver van een petitie die het beledigen van de profeet Mohammed wil verbieden: "Ik heb een handreiking voor de moslimgemeenschap gedaan om ook te leren hoe democratie werkt. Maar zelfs al zou die wetgeving er komen en het beledigen van de profeet strafbaar zijn, dan nog zijn terroristen niet klaar. Ik ben hun eerste doelwit. Ze willen onze rechtstaat uit elkaar rukken en doen alsof de democratie niet voor moslims geldt."

Islam onder druk

De islam staat onder druk, en dat komt volgens Elforkani mede door een stagnatie in de ontwikkeling van interpretaties van de islam zelf. Dat zie je bijvoorbeeld als het over terroristische netwerken gaat: "Die zijn wel degelijk gebaseerd op een theologische interpretatie van de islam, zelfs Al-Qaida." Daarom benadrukt hij het grote belang van scherp, theologisch debat.

Ook theoloog Stefan Paas stelt dat religieuze interpretaties altijd in beweging moeten blijven: "Anders wordt het stilstaand water, dan stroomt het niet meer."

Wapen tegen terrorisme

Het scherpe debat waar Elforkani voorstander van is, kan alleen plaatsvinden in een democratie zoals de onze, zegt hij: "Als er iemand gebaat is bij de democratie, is dat de islam wel." Vasthouden aan een sterke rechtstaat ziet hij dan ook als 'het grote wapen tegen terrorisme'. Tegelijkertijd roept Elforkani de Nederlandse overheid op om religieuze leiders als bondgenoten te gaan zien, en samen met hen islamitische radicalisering te bestrijden.

Het is nodig dat de overheid religieuze leiders vertrouwt en samen met hen naar oplossingen zoekt, stelt Paas, maar er moet een duidelijke grens zijn: "De overheid is er natuurlijk niet om theologische conflicten op te lossen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie