Podcast
BNNVARA

Alicante - Wat is het gevaar van lifecoaches?

foto: ANP XTRA
  1. Nieuwschevron right
  2. Alicante - Wat is het gevaar van lifecoaches?

In de afgelopen jaren is het aantal lifecoaches in Nederland vertienvoudigd. Maar is deze toename wel een goede ontwikkeling? En wat is het gevaar van deze lifecoaches? Het NPO-Radio1 collectief Alicante heeft het voor je uitgezocht.

#14 - Wat is het gevaar van lifecoaches? (S03) - Alledaagse Vragen

Het aanbod is reuze

Stonden er in 2013 nog 478 lifecoaches bij de Kamer van Koophandel geregistreerd, in 2021 zijn dit er inmiddels 5071. De explosieve toename komt mede omdat de term ‘coach’ geen beschermde titel in Nederland is. Iedereen mag de titel dragen en hoeft hiervoor geen officiële opleiding te volgen. En dat kan nogal voor wat problemen zorgen.

Van kwaad tot erger

Iemand die weet hoe het is om slachtoffer te zijn van een lifecoach, is de 27-jarige Laura*. Anderhalf jaar geleden riep ze de hulp van een coach in omdat ze kampte met stemmingswisselingen, een negatief zelfbeeld en terugkerende buikpijn.

Ze had het idee dat ze haar leven moest omgooien en haar eerste gedachten was om hulp te vragen van een coach. ‘Toen ik dit aan mijn vader vertelde zei hij: mijn nieuwe vriendin is lifecoach misschien kan zij jou wel helpen’. Laura besloot een aantal sessies in te plannen met haar, maar dit eindige in één groot drama.

De lifecoach ontwikkelde voedingsschema’s voor Laura en adviseerde haar om op dagelijkse basis homeopathische ampullen te slikken. In plaats van dat de behandeling hielp, werden de klachten erger. Laura kon op momenten niet meer rechtop staan van de buikpijn en normaal naar het toilet gaan was niet meer mogelijk. Toen Laura dit aangaf bij de lifecoach werden haar klachten gebagatelliseerd. Uiteindelijk besloot ze haar behandeling bij de lifecoach te stoppen en naar een huisarts te gaan.

Met haar verhaal in de de podcast-aflevering wil Laura mensen waarschuwen voor malafide lifecoaches. Ze raadt iedereen aan om goed onderzoek te doen alvorens de hulp van een coach in te roepen: ‘Kijk of iemand certificaten heeft of ga naar de huisarts en laat jezelf doorverwijzen.’

Politiek

Ook CDA-kamerlid Anne Kuik ziet de wildgroei aan het aantal lifecoaches als een probleem. ‘Voor mensen die hulp zoeken voor een rookverslaving of een alcoholverslaving is goede zorg geregeld via het GGZ met een kwaliteitseisen. Bij lifecoaches zit dat wat anders. Voor de consument is het moeilijk om onderscheid te maken tussen een goede coach en iemand die eigenlijk maar wat doet’.

Op donderdag 14 april dient het CDA een motie in tijdens een debat over Leefstijlpreventie. Hierin verzoekt het kabinet met professionals in het veld te bekijken wat zij nodig hebben om zich te kunnen verenigen in een beroepsgroep, die competentieprofielen en richtlijnen voor effectieve behandelingen kan ontwikkelen. Daarnaast verzoekt de regering samen met de beroepsgroep te onderzoeken hoe voor consumenten inzichtelijk gemaakt kan worden welke leefstijlcoaches daadwerkelijk voldoen aan de kwaliteitseisen die ook zorgverzekeraars stellen aan leefstijlcoaches, zodat consumenten een weloverwogen keuze kunnen maken voor effectieve en kwalitatief goede hulp.

Benieuwd naar het hele verhaal? De nieuwste aflevering van Alicante staat nu online op de site van NPO Radio 1. Ook in podcast-apps is de aflevering te vinden.

*Laura is een gefingeerde naam. Haar echte naam is bekend bij de redactie.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie