Podcast

'Wereld wordt nooit meer hetzelfde na Trump; hij was normvervagend'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Wereld wordt nooit meer hetzelfde na Trump; hij was normvervagend'

[EO] "Trump heeft in vier jaar tijd de wereld van aanzien doen veranderen. Hij heeft het idee van de internationale liberale orde fundamenteel ondergraven". Met die harde woorden duidt Han ten Broeke, de directeur politieke zaken van het Haagse Centrum voor Strategische Studies, de Trumpjaren. Hij hoopt dat het onder Biden beter wordt, zo zei hij in Europa Draait Door.

#45 - Trump is weg, zal Biden de relatie met de EU herstellen? (S02) - Europa draait door

Ten Broeke was van 2006 tot 2018 Tweede Kamerlid namens de VVD, maar houdt zich tegenwoordig dus bezig met strategische vraagstukken. Trump was niet heel strategisch bezig, vond hij. Het beeld dat de wereld van de VS had, is beschadigd, denkt Ten Broeke: "Zeker met de bestorming van het Capitool is Amerika het oude ideaal van de shining city on the hill kwijtgeraakt."

Op het gebied van internationale politiek was Trump 'normvervagend', vindt Ten Broeke. "Op het gebied van multilaterialisme, internationale instellingen, verdragen; het zal niet meer worden zoals het was." De Verenigde Staten waren al minder dominant in te wereld, maar dit heeft Trump versneld, denkt hij.

Biden

Onder Biden hoopt Ten Broeke dat de internationale orde weer wat zal herstellen. De nieuwe president tekende een decreet dat de VS weer toetreedt tot de Wereldgezondheidsorganisatie en het klimaatakkoord van Parijs.

Toch was het buitenland niet heel dominant in de speech die Biden ga na zijn inauguratie. Ten Broeke snapt dat wel: "Biden heeft een grote binnenlandse klus te klaren. Voor buitenlandbeleid geldt dat je alleen succesvol kan zijn, als je een rustig binnenland hebt."

NAVO

Onder Trump stond de NAVO af en toe onder druk. Veel Europese landen - waaronder Nederland - houden zich niet aan de afspraak dat twee procent van het bbp naar defensie moet gaan, wat tegen het zere been was van Trump.

Biden zal volgens Ten Broeke de oude verhoudingen ten dele herstellen, maar hij zal Europa toch ook "het mes op de keel zetten", denkt hij. "Hij zal vragen: wat hebben jullie bij te dragen. De Amerikanen zullen ons op onze verantwoordelijkheid aanspreken."

Brexit

In de podcast is ook aandacht voor het laatste Brexit-nieuws en de vaccinatiepolitiek in Groot-Brittannië en de rest van Europa. Kortom: leuk voor het hele gezin! Luister deze nu via de website van Radio 1, Apple Podcasts, Spotify of via andere podcastplatforms!

Ster advertentie
Ster advertentie