Podcast
NOS

Podcast De Dag: 'Hey Google-medewerker, wat weet je allemaal over mij?'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: 'Hey Google-medewerker, wat weet je allemaal over mij?'

'Heb je een grote bek?' en 'Doei schatteke, ich liebe dich': het zijn zomaar twee fragmenten die Google-medewerkers de afgelopen maanden ontvingen en uitschreven, ontdekte VRT-verslaggever Tim Verheyden. De fragmenten zijn opgenomen door de slimme spraakassistent van Google zonder medeweten van de mensen die erin voorkomen.

{podcast audio="112530" caption="De Dag #368: Hey Google, wat weet je allemaal over mij?" }

Verheyden spoorde een aantal mensen uit die fragmenten op, vertelt hij in De Dag. "Als je er met mensen over praat, beseffen ze eigenlijk niet welke verborgen mechanismen er bij dit soort grote bedrijven als Google spelen."

En Aleid Wolfsen van Autoriteit Persoonsgegevens noemt het nieuws een "serieuze grote kwestie". "Als iemand meekijkt of meeluistert zonder dat je dat weet, heb je een schending van grondrechten in het kwadraat."

Elke werkdag staat er rond 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website en app, iTunes, Google Podcasts en Stitcher. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Ster advertentie
Ster advertentie