Podcast

Podcast De Dag: de onmogelijke positie van Mike Pence

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: de onmogelijke positie van Mike Pence

De Amerikaanse vice-president Pence bleef president Trump vier jaar lang trouw. Tot hem het onmogelijke gevraagd werd. Nu speelt hij een belangrijke rol in een politiek schaakspel van het hoogste niveau.

#752 - De onmogelijke positie van Mike Pence - De Dag

Tijdens de bestorming van het Capitool vorige week was een deel van de woedende menigte Trump-supporters op zoek naar vice-president Pence. 'Knoop Mike Pence op' riepen ze, omdat hij de uitslag van de verkiezingen tijdens de bekrachtigingsceremonie niet eigenhandig ongeldig wilde verklaren. Verraad, in hun ogen. De afgelopen vier jaar was Pence de zwijgende, instemmende man achter Trump. Pas op het allerlaatste moment kwam hij in verzet, omdat hij echt niet anders kon. Welke gevolgen heeft dat voor hem?

Politicoloog en Amerikadeskundige Raymond Mens vertelt in podcast De Dag welke druk er op dit moment op Pence wordt uitgeoefend en wat er van hem verwacht wordt. Volgens Mens heeft Pence zijn rol als vice-president en tweede man onder Trump de afgelopen vier jaar 'subliem' vervuld, maar is er nu een politiek schaakspel op het hoogste niveau aan de gang. Ook dat spel speelt hij slim, al blijft het de vraag of hij straks tussen wal en schip valt, of misschien toch de weg vrijmaakt voor een eigen gooi naar het presidentschap in 2024.

Podcast De Dag

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via NPO Luister, de NPO Radio 1 website en app, Spotify, iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Ster advertentie
Ster advertentie