Podcast

Dit is waarom Rutte zo vaak zijn duim omhoog doet

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is waarom Rutte zo vaak zijn duim omhoog doet

[EO] Luisteraar van de podcast De Spindoctors Alain Goud vroeg zich af hoe het zit met de duim van Rutte waarmee hij zijn verhaal kracht bij zet. Voormalig spindoctor Jack de Vries en politicoloog en voormalig adviseur van Lodewijk Asscher, Julia Wouters, weten wat dat betekent.

#10 - De duim van Rutte en hoe je op een barkruk zit - De Spindoctors

"Een open houding waarbij je de binnenkant van je handen laat zien wekt vertrouwen. Dat komt van vroeger, dan was het duidelijk dat je geen wapen verborg. Een gesloten houding duidt meer op irritatie en afstand. Het komt voor in debatten waar Rutte allervriendelijkst blijft in alle interrupties maar dat je dan in die vuist toch waarschijnlijk wat irritatie en opwinding ziet," aldus Jack de Vries.

Rutte met zijn duim omhoog (ANP)

Visualiseer Obama op een barkruk

Spindoctors helpen ook met lichaamstaal. Bij de campagnes waarin Julia Wouters Lodewijk Asscher adviseerde merkte ze dat hij "meer in zijn lijf kwam" als hij voor een debat even ging sporten in plaats van dossiers vreten. "Een barkruk bij een debat vond hij vreselijk, want hoe moest je daar op zitten. Ik zei dan: visualiseer Obama, die kon fantástisch op een barkruk zitten."

"Zitten is enorm van belang," beaamt Jack de Vries. "Als je niet lekker zit, zit je ook niet lekker in je vel." Hij ging met Jan Peter Balkenende voor een optreden altijd even proefzitten. "Houding is enorm bepalend. Als de tafel te hoog is en je kunt je handen niet op tafel hebben, dan krijg je het probleem dat je handen onder tafel zitten. Dat is faliekant verkeerd. We hadden verschillende kussentjes in de auto, zodat je altijd een goede houding hebt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Benieuwd naar meer? Luister De Spindoctors in NPO Luister, via de site van NPO Radio 1 of via je favoriete podcastapp!

Ster advertentie
Ster advertentie