Podcast

Was er bij de bestorming van het Capitool sprake van christelijk terrorisme?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Was er bij de bestorming van het Capitool sprake van christelijk terrorisme?

[EO] Het is ingewikkeld om de Capitoolbestormers terroristen te noemen, maar er was zeker sprake van massaradicalisering. Dat zegt terrorismedeskundige Beatrice de Graaf in De Ongelooflijke Podcast, waar ze te gast was om terug te blikken op de bizarre gebeurtenis in Washington.

#43 - Christelijk extremisme en de bestorming van het Capitool met Beatrice de Graaf en Stefan Paas - De Ongelooflijke Podcast

Bij de bestorming waren veel mensen aanwezig die zich liëren aan christelijke organisaties. Er waren zelfs vlaggen waarop 'Jesus Saves' stond. Deze mensen 'christelijke terroristen' noemen, gaat De Graaf te ver: "De term terrorisme moet je voorzichtig mee zijn, je moet niet aan inflatie van woorden doen. Het wordt op dit moment onderzocht of het terrorisme was. Daar moet echt het element van organisatie en het streven naar dodelijk geweld bij zijn."

Christelijk nationalisme

Ze sluit nog niet uit dat het terrorisme was, maar denkt zelf meer in de richting van 'extreem christelijk nationalisme'. In de Verenigde Staten is er meer overlap tussen nationalisme en religie dan in Europa, denkt De Graaf.

Theoloog Stefan Paas, de vaste gast van de podcast, is het daarmee eens. "De mobilisatie van politiek activisme gaat daar ook via kerken en religieuze organisaties; het is een veel religieuzere samenleving", zegt Paas. Daarnaast zijn er in Amerika veel christelijke stromingen die nadruk leggen op een eindstrijdscenario, zegt Paas: "Men gelooft dat Jezus zal terugkeren op de olijfberg in Jeruzalem en die verslaat alle vijanden, meestal moslims..."

Massaradicalisering

De bestorming van het Capitool laat wel zien dat er sprake is van massaradicalisering, zegt De Graaf. Rechtsextremisten leken altijd een kleine groep, maar de bestorming laat zien dat het breder leeft in de Amerikaanse maatschappij. "Er blijkt dat een groot cohort mensen dat massaal qua denkbeelden, qua overtuigingen, gedragen en symbolen overlap vertoont met echt gekende extremistische organisaties", vertelt ze.

Dat het geen kleine groep is, zoals bij jihadisten, zorgt dat de aanpak ingewikkeld is. "Die kun je isoleren, neutraliseren, deradicaliseren", aldus De Graaf. "Wat nou als 45 procent van de Republikeinen zegt: het is eigenlijk wel goed, die bestorming van het Capitool? Inclusief de dodelijke slachtoffers? Kun je dan de lessen die je geleerd hebt bij de aanpak van radicalisering in de marge hier ook toepassen? Dat is ingewikkeld."

De Ongelooflijke Podcast

De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de Evangelische Omroep. Journalist David Boogerd en voormalig Theoloog Des Vaderlands Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. Eens in de twee weken verschijnt op vrijdag een nieuwe aflevering.

Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website, app, iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Ster advertentie
Ster advertentie