Podcast
NOS

Podcast De Dag: D-day voor WikiLeaks, de uitlevering van Julian Assange

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: D-day voor WikiLeaks, de uitlevering van Julian Assange

Het gerechtshof in Londen beslist vandaag over de uitlevering van Wikileaks-oprichter Julian Assange. De VS wil hem berechten. Maar Assange voelt zich te verzwakt en is daarom niet bij de zitting.

#1531 - D-day voor WikiLeaks, de uitlevering van Julian Assange - De Dag

Julian Assange deed vanaf 2006 via het klokkenluidersplatform WikiLeaks onthullingen met onder meer de video Collateral Murder. Daarin is te zien hoe een Amerikaanse helikopter Iraakse burgers en journalisten aanvalt en doodschiet alsof het een videogame is. Meer onthullingen volgen: the Afghanistan logs, de e-mails van Hillary Clinton en documenten over Guantanamo Bay. Miljoenen documenten zijn er geopenbaard door WikiLeaks, waar veel media en journalisten gretig gebruik van hebben gemaakt.

Deze week beslist de Londense rechter over zijn lot: als hij wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten hangt hem theoretisch een celstraf boven het hoofd van 175 jaar. De rechtszaak duurt al jaren. NOS-correspondent Londen, Arjen van der Horst, was er al bij in 2010. En ook deze week staat ie er weer. Inmiddels is de wereldwijde heldenstatus van Assange als klokkenluider naar de achtergrond verdwenen. Maar voor het gerechtsgebouw in Londen protesteren nog steeds actievoerders én zijn vrouw voor zijn vrijlating. Is met zijn uitlevering de persvrijheid in het geding? En zouden de media die geprofiteerd hebben van de onthullingen door WikiLeaks zich hard voor hem moeten maken? We bespreken het met journalist Coen van de Ven van de Groene Amsterdammer.

Ster advertentie
Ster advertentie