Podcast

Leven na de oorlog: kind van een NSB'er

foto: Omroep MAXfoto: Omroep MAX
  1. Nieuwschevron right
  2. Leven na de oorlog: kind van een NSB'er

[MAX] Op 5 mei 2020 is het precies 75 jaar geleden dat Nederland wordt bevrijd. Naar aanleiding hiervan heeft omroep MAX de podcastreeks Leven na de oorlog gemaakt, waarin kinderen en kleinkinderen van mensen die getekend zijn door de oorlog hun verhaal vertellen. In deze aflevering: Herman Schouten, kind van een NSB'er.

{podcast audio="126813" caption="#2 - Kind van een NSB’er" }

NSB

Tijdens de Duitse bezetting worden vrijwel alle politieke partijen en bewegingen in Nederland verboden. Behalve één: de Nationaal-Socialistische Beweging, de NSB. Deze partij wordt gezien als de Nederlandse equivalent van de partij van Adolf Hitler, de NSDAP.

Intense haat

Op zijn hoogtepunt heeft de partij ongeveer 100.000 leden uit heel Nederland. Ook de vader van Herman Schouten, die dezelfde naam draagt, is lid. Daarnaast meldt hij zich ook bij de Duitse Wehrmacht, zoals het Duitse leger ten tijde van Adolf Hitler wordt genoemd. Dat Herman senior deze keuzes maakt zorgt ervoor dat zijn familie na de oorlog intens gehaat wordt door de buurt. Deze collectieve afkeer van de familie heeft nog steeds effect op Herman junior, die nu 75 jaar oud is.

Luister hier alle afleveringen van Leven na de oorlog.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie