Podcast

Podcast De Dag: Amphia Ziekenhuis: nog jaren meer IC-bedden nodig

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Amphia Ziekenhuis: nog jaren meer IC-bedden nodig

[NOS] Het aantal bedden op intensive care-afdelingen in Nederland moet structureel omhoog.

{podcast audio="127070" caption="#577 - Amphia Ziekenhuis: nog jaren meer IC-bedden nodig" }

Hoewel het aantal patiënten dat met een corona-infectie wordt opgenomen op de IC afneemt, blijven er ook op langere termijn meer bedden nodig. Dat zegt het hoofd van de intensive care-afdeling van het Amphia Ziekenhuis in Breda, Merijn Kant, in de NPO Radio 1-podcast De Dag.

Er is volgens hem een serieuze investering in de zorg nodig en er moet zo snel mogelijk meer IC-personeel opgeleid worden.

Verwachtingen

De verwachting is dat er de komende jaren nog coronapatiënten moeten worden behandeld op IC's. Veel IC-medewerkers hoopten dat na deze extreem drukke periode het aantal IC-bedden weer geleidelijk teruggeschroefd kon worden tot het niveau van voor de coronauitbraak. Maar dat gaat niet gebeuren, zegt Kant, bij wie overigens gisteren is vastgesteld dat hij zelf is besmet met het coronavirus.

Hij spreekt van een nieuwe groep patiënten die ook op langere termijn IC-zorg nodig zal hebben en met de huidige capaciteit van IC-personeel is dat niet te bemannen.

Nederland heeft vergeleken met andere landen een relatief laag aantal IC-bedden per honderd duizend inwoners. Dat volstond tot de uitbraak van de pandemie, maar nu niet meer, aldus Kant.

Podcast De Dag

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website en app, Spotify, iTunes, Google Podcasts en Stitcher. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Ster advertentie
Ster advertentie