Podcast

Podcast De Dag: Hoe Boris Johnson corona onderschatte

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Hoe Boris Johnson corona onderschatte

[NOS] Zo staat een zieke maar doorwerkende premier nog op de stoep van Downingstreet te applaudisseren voor het Britse zorgpersoneel, zo ligt hij op de intensive care. Het land, de wereld wil weten: hoe gaat het met Boris Johnson? Maar ook: wat betekent zijn corona-besmetting voor Groot-Brittannië?

{podcast audio="125990" caption="#559 - Hoe BoJo corona onderschatte" }

De gezondheidstoestand van Boris Johnson roept de vraag op hoe het met die andere patiënt gaat: het land zelf. De indruk is niet bepaald dat de toestand stabiel is.

Kritiek

Groot-Brittannië was politiek al tot op het bot verdeeld door de Brexit en daar komt nu een gezondheidscrisis bovenop. Lukt het Boris Johnson met zijn aanpak van de coronacrisis om de Britten achter zich te verenigen?

Internationaal klinkt er veel kritiek op zijn aanvankelijk laconieke houding. En ondertussen worden oude wonden over het toch al krakende en piepende nationale zorgsysteem, de NHS, opengehaald.

Onderschatting

NOS-correspondent Tim de Wit vertelt in podcast De Dag dat Boris Johnson niet alleen zijn eigen coronabesmetting onderschat heeft, maar dat zijn regering ook te laat voor het land in actie is gekomen.

Verder zet hij uiteen wat de gevolgen nu zijn van de ziekte van de premier, en een deel van zijn kabinet, op de verdere aanpak van de coronacrisis. "Het hart van de Britse operatie om deze crisis te bestrijden is keihard geraakt, letterlijk door het coronavirus."

Debbie Kenyon-Jackson vertelt over haar schoonmoeder van 94 die in Engeland woont. Onlangs moest zij drie uur wachten op een ambulance toen ze gewond was geraakt - volgens haar een direct gevolg van de jarenlange bezuinigingen op de gezondheidszorg. Ze heeft ook familie en vrienden die in de zorg werken en zien hoe er een totale uitputtingsslag gaande is.

Podcast De Dag

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website en app, Spotify, iTunes, Google Podcasts en Stitcher. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Ster advertentie
Ster advertentie