Podcast
EO

Waarom is Trump voor zoveel christenen 'God's president'?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom is Trump voor zoveel christenen 'God's president'?

In de nieuwe podcast God's President zoekt journalist Robin de Wever uit waarom veel evangelische christenen in de Verenigde Staten zo'n fan zijn van Donald Trump. De eerste aflevering is nu te beluisteren.

{podcast audio="124410" caption="God's President #1 - De hand" }

In de eerste uitzending horen we een ontmoeting met een bijzondere dominee: pastor Rodney Howard-Browne uit Florida. Hij vertelt over zijn ontmoeting met Trump in het Witte Huis. Howard-Browne legde zijn hand op Donald Trumps schouder, zag hoe Trump zijn hoofd boog en bad voor hem.

Pastor Rodney Howard-Browne uit Florida baalt ervan dat media het niet oppikken: God is grote dingen aan het doen in Washington. "Niemand heeft méér voor de kerken gedaan dan president Trump", zegt Howard-Browne. "Op talloze terreinen. Onderwijs, gevangenishervormingen, Israël-beleid. Allemaal dingen die de kerk aangaan."

Trump mag dan geen traditionele christen zijn, de afgelopen jaren heeft hij zich volgens de pastor wel opgeworpen als hoeder van de christelijke moraal.

Pastor Rodney Howard-Browne (bron: Youtube)

Trumps geheime wapen: evangelicals

Howard-Browne is onderdeel van een groep pastors die regelmatig contact heeft met het Witte Huis. En die dus bidt voor Trump. Dat het Witte Huis contact onderhoudt met kerken is niet nieuw - dat doen alle presidenten - maar voor Trump is de christelijke link van onschatbare waarde. Diens herverkiezing hangt ervan af.

De president dankt zijn overwinning aan de stemmen van tientallen miljoenen ‘evangelicals’. Ruim drie jaar later staan evangelicals nog steeds in groten getale achter hem.

Podcast over Trumpchristenen

In God’s President vraagt journalist Robin de Wever zich af hoe dat kan. Wat zien christenen in Trump, een president die voortdurend de grenzen van fatsoen lijkt op te zoeken en die nogal creatief omgaat met de waarheid?

In de eerste aflevering licht Rodney een tipje van de sluier op. Trumps presidentschap is geen toeval, meent hij. "Voordat Trump aantrad, was het vijf voor twaalf."

In de tweede aflevering van God’s President, die ook te beluisteren is, onderzoekt Robin wat er precies voor evangelicals op het spel staat. Waaróm het vijf voor twaalf was, of het gevaar al geweken is en wat dat gevaar precies is. Het decor: Mississippi, de meest religieuze staat van de VS.

God's President

God’s President is een vijfdelige podcastserie van de EO over de populariteit van Donald Trump onder christenen. Wat is er aan de hand in de Bible Belt? Journalist Robin de Wever reist naar het broeierige Mississippi. Als Trump een reddende engel is... wie of wat moet er dan gered worden?

Abonneer je op God’s President en mis geen aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1-website, de app, Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify

Ster advertentie
Ster advertentie