Podcast

Diederik Gommers: ‘Geen hulp uit Duitsland belangrijke reden voor stevige maatregelen‘

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Diederik Gommers: ‘Geen hulp uit Duitsland belangrijke reden voor stevige maatregelen‘

Dat we geen hulp uit Duitsland krijgen deze coronagolf is ‘een flinke streep door de rekening’ volgens Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Dat zegt hij in de EO-podcast Virusfeiten.

VIRUSFEITEN


‘Ook in Duitsland is een grote uitstroom van verpleegkundigen’, vertelt Gommers. ‘Bij onze Oosterburen zien we tegelijkertijd een grote stijging van het aantal besmettingen. En dus hebben onze collega’s in Duitsland gezegd: sorry, maar wij kunnen echt even geen patiënten overnemen. Dat is een flinke streep door de rekening.’

‘De hulp vanuit Duitsland om de druk op de ziekenhuizen te verminderen was een belangrijke uitvlucht. Daarom is het zo belangrijk om nu echt dit pakket aan maatregelen te nemen. Voor ons was dit ook een belangrijk argument om bij Hugo de Jonge aan te dringen op strikte maatregelen. Die maatregelen zijn echt nodig om een zorginfarct in december te voorkomen,’ aldus Gommers.

Vaccins
‘Een belangrijk deel van de mensen die opgenomen wordt in het ziekenhuis zijn niet gevaccineerd’, vertelt viroloog Marion Koopmans. ‘Vaccins beschermen nooit honderd procent; een boosterprik is slechts een extraatje.’ Het zou volgens Koopmans effectiever zijn als mensen die nog niet gevaccineerd zijn, ingeënt zouden worden.

Ster advertentie
Ster advertentie