Podcast

Erik Scherder in podcast ‘Ik was jou’ met Owen Schumacher: ‘Ik ben zeker geen briljante man.’

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Erik Scherder in podcast ‘Ik was jou’ met Owen Schumacher: ‘Ik ben zeker geen briljante man.’

[MAX] In de tweede aflevering van de de MAX-podcastreeks Ik Was Jou gaat Owen Schumacher op bezoek bij ‘bewegingsprofeet’ Erik Scherder, een van de personen die Owen ooit ‘was’. Schumacher nam de hoogleraar neuropsychologie op de hak in Koefnoen, in een filmpje dat onder de titel ‘Dood aan de stoel’ te vinden is. In de Owen-versie van Scherder stond alles in het teken van beweging; zelfs op het toilet mocht niet gezeten worden.

{podcast audio="83930" caption="#2 Owen Schumacher ontmoet Erik Scherder" }

Schumacher over zijn imitatie: "De uiterlijke kenmerken van professor Scherder helpen al enorm. Iemand met een goede kuif, een baard en een bril. Mensen die helemaal glad geschoren zijn en kaal, daar is geen eer aan te behalen."

Scherder kan lachen om de Koefnoen-imitatie: "Geweldig. Briljant gedaan. Koefnoen heeft me eigenlijk enorm geholpen in mijn loopbaan. Als ik lezingen gaf zeiden ze in de aankondiging ‘hij werd bij Koefnoen nagedaan!’ Helemaal top. Dat voelde goed." Scherder wijst Schumacher aan waar in de hersenstam dopamine wordt aangemaakt, een stofje dat vrijkomt bij prettige ervaringen. "Als ik lezingen gaf kreeg ik dankzij Koefnoen elke keer weer die dopaminestoot.’

Tweederangs acteur

In deze aflevering van Ik Was Jou staan Schumacher en Scherder ook stil bij de impact van televisie-optredens. Scherder staat bekend als een enthousiaste en welbespraakte professor, een graag gezien talkshowgast. Maar in het begin was dat nog even anders.

Na een aflevering van DWDD University kreeg Scherder een negatieve recensie in NRC Handelsblad. Hij was er door aangedaan: "Owen, toen ik het las druppelde de transpiratie over de krant. Ik werd een tweederangs acteur genoemd. Dat vond ik verschrikkelijk om te lezen. Het hele positieve gevoel was in één klap weg. En het heeft heel lang geduurd voordat het terug was."

Scherder vertelt verder onder meer over het ‘lot van de laatbloeier’. Ooit was hij tennisleraar en fysiotherapeut. Pas op latere leeftijd ging hij zich in het brein specialiseren. Scherder: "Ik lijd daardoor een beetje aan wat ik noem ‘het Kleine Huis op de Prairie-gevoel’. Ik heb er heel hard voor moeten werken. Ik ben zeker geen briljante man."

{podcast audio="83582" caption="#1 Owen Schumacher ontmoet Ilja Gort" }

Ik was Jou met Owen Schumacher

In de Omroep MAX / NPO Radio 1-podcastserie Ik was Jou ontmoet komiek Owen Schumacher de mensen van wie hij de identiteit voor even heeft 'geleend' toen hij de programma’s Koefnoen en Kopspijkers maakte.

De podcast Ik was Jou is te downloaden en / of te beluisteren op de NPO Radio 1-site en app, iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Ster advertentie
Ster advertentie