Podcast
PowNed

'Het nieuwe pandemieverdrag kan grote invloed hebben op onze toekomst'

foto: ANP - Koen van Weelfoto: ANP - Koen van Weel
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het nieuwe pandemieverdrag kan grote invloed hebben op onze toekomst'

In de nieuwste aflevering van Op z’n Kop! gaan Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen in gesprek met Jona Walk, arts en activist van De Vierde Golf. De aanleiding voor dit gesprek was het debat over de effecten en gevolgen van het pandemieverdrag, dat gisteren plaatsvond en werd geïnitieerd door Mona Keijzer. Tijdens de Corona-periode bracht Jona Walk als arts een afwijkend geluid naar voren en probeert nu opnieuw te waarschuwen voor de plannen van de WHO.

#142 - OP Z'N KOP! Met Jona Walk over het nieuwe pandemievedrag - Op z’n Kop!

Twee verdragen

Binnen het debat over de effecten en gevolgen van het pandemieverdrag werden eigenlijk twee verschillende verdragen besproken. Enerzijds betrof het de aanpassing van een bestaand verdrag: The International Health Regulation, het verdrag waarop de WHO is gebaseerd. Anderzijds kwam een nieuw verdrag ter sprake: het Pandemic Treaty. Dit laatstgenoemde verdrag is voortgekomen uit de ervaringen tijdens de coronacrisis.

Volgens Walk omvatten de aanpassingen in The International Health Regulation talrijke amendementen, waarvan het onzeker is of ze worden doorgevoerd of niet. "Maar wat wel opvalt aan die voorgestelde amendementen is dat de zaken een stuk dwingender lijken te worden. Taalgebruik wordt heftiger. Dus dat is al iets om heel erg goed naar te kijken." Marianne benadrukt dat dit suggereert dat de WHO meer macht naar zich toe trekt, aangezien niet-bindende adviezen nu worden geformuleerd als richtlijnen die door landen moeten worden opgevolgd en uitgevoerd.

Mondiale maatregelen door WHO

"De Pandemic Threaty doet heel veel moeite om in alle taalgebruik echt duidelijk te maken dat het niet de soevereiniteit van landen afneemt, dat het niet lokale wetgeving zou overschrijden," legt Walk uit. Ze noemt dit in zekere zin geruststellend, omdat het aantoont dat het idee van mondiale maatregelen door de WHO niet positief wordt ontvangen. "Anderzijds leg je je in dat verdrag natuurlijk wel vast aan een bepaalde koers die de WHO uitzet. En die koers bevat een aantal belangrijke elementen, zoals het hebben van een uitgebreide test capaciteit en surveillance capaciteit voor virussen." Zo lijken de twee verdragen elkaar tegen te spreken.

Volgens Walk moet een pandemieverdrag zich richten op het delen van informatie tussen landen. "Hoe kunnen ze protocollen delen, ervaringen delen. Zorg dat geneesmiddelen en vaccins goed verspreid worden." Maar ze geeft aan dat de overheid geen zeggenschap mag hebben over welke behandeling een arts aan een patiënt geeft. "Want medewerkers van de WHO hebben geen eed van Hippocrates afgelegd."

Op z'n Kop!

Marianne Zwagerman & Rick van Velthuysen zetten elke week de wereld van de luisteraar op zijn kop. Zoveel nieuws, zoveel meningen, maar hoe zit het nu echt? Je hoort het iedere donderdag in een nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Ster advertentie
Ster advertentie