Podcast

'Op sommige dagen voel ik mij fysiek dor hout'

foto: Omroep Maxfoto: Omroep Max
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Op sommige dagen voel ik mij fysiek dor hout'

Als er iets is wat mensen die niet ziek zijn kunnen leren van chronisch zieke mensen, is het keuzes maken. Dat vertelt Lieke Marsman (30) in de podcast Dor Hout. Marsman is sinds dit jaar Dichter des Vaderlands, maar toen ze werd gevraagd twijfelde ze. Marsman wordt al drie jaar voor kanker behandeld. "Omdat ik het nu makkelijk vind om keuzes te maken, dacht ik, ik zie wel waar het schip strandt."

Dor Hout aflevering 5: Lieke Marsman (30) - Dor Hout

Marsman verzet zich tegen de term 'dor hout'. Ze is bovendien kritisch op hoe in Nederland het coronadebat wordt gevoerd en op de introductie van de term 'dor hout'. Toch voelt ze zich soms zelf ook dor hout: "Maar alleen fysiek, mentaal helemaal niet."

Het valt Marsman op we het eigenlijk nog niet hebben gehad over de mensen die zijn overleden door corona. “We hebben het erover om misschien weer naar een festival te gaan deze zomer, of lekker op het terras, maar er zijn meer dan 17.000 mensen doodgegaan aan corona in Nederland. Dat is toch best wel een ding."

Dor Hout

In maart 2020 wordt de ernst van de coronasituatie steeds duidelijker. Middels persconferenties worden de eerste maatregelen aangekondigd. Er zijn vrijheidsbeperkingen voor iedereen. In het jaar dat volgt deinen we van de ene naar de andere golf, volgen we ontelbaar veel persconferenties en wassen we onze handen vaak en grondig. Alles op anderhalve meter.

Maar met het aantal besmettingen stijgt ook de kritiek. Want waar doen “we” het voor? En voor wie? Is de economie niet belangrijker dan de kwetsbare groep die we beschermen? Het lijkt alsof we ons hebben opgesplitst in twee groepen, waarvan één risicogroep. In de podcast Dor Hout gaat Mieke van der Weij in gesprek mét de mensen óver wie we het toen hadden. Samen blikken ze terug op het afgelopen jaar, maar kijken ze ook vooruit.

Gerelateerde podcast

Dor Hout

Dor Hout

Ster advertentie
Ster advertentie