Podcast
HUMANVPRO

Aflevering 4 van De Deventer Mediazaak: de macht van de onderbuik

foto: BINDfoto: BIND
  1. Nieuwschevron right
  2. Aflevering 4 van De Deventer Mediazaak: de macht van de onderbuik

Wat maakte dat een doorsnee moordzaak uit 1999 uitgroeide tot een waar mediatribunaal? Die vraag probeert Annegriet Wietsma te beantwoorden in De Deventer Mediazaak, een gloednieuwe podcast die ze voor Argos (HUMAN/VPRO) maakte over de nasleep van de gewelddadige dood van de weduwe Wittenberg.

Aflevering 4: De macht van de onderbuik - De Deventer Mediazaak

In de vierde aflevering van De Deventer Mediazaak onderzoekt Annegriet Wietsma hoe Maurice de Hond probeert het publiek te paaien voor zijn alternatieve theorie over de Deventer Moordzaak.

In zijn poging om aan te tonen dat Michael de Jong, alias De Klusjesman, de werkelijke dader is, zet opiniepeiler en mediapersoonlijkheid De Hond een relatief nieuw medium in: een website. Hij hoopt met behulp van de wisdom of the crowd, het publiek dus, bewijs tegen de klusjesman te vinden.

Alternatief

Op zijn site deelt De Hond informatie die moet leiden tot een alternatief scenario voor de moord. Met uiteindelijk een andere dader dan Ernest Louwes. De Hond heeft het tactisch journaal in handen gekregen, waarin de politie van dag tot dag het onderzoek vastlegt, met daarin ook samenvattingen van getuigenverhoren. Hij deelt die informatie met de amateurspeurders die hem volgen.

Het blijft niet bij zijn website. De Hond regelt dat het misdaad-, bloot- en sportblad Aktueel een 47 pagina tellende bijlage wijdt aan zijn visie op de Deventer Moordzaak. Ondertussen zorgt hij er ook voor dat in actualiteitenrubriek TweeVandaag mensen aan het woord komen die belastend verklaren over de door De Hond aangewezen dader, Michael de Jong.

De gegenereerde media-aandacht werkt als een olievlek. De Honds versie van de waarheid krijgt weerklank op allerlei websites en burgers gaan zelf actief speuren en speculeren over de ware toedracht. Er ontstaat een soort online cluedo-spel. Mensen posten filmpjes waarin ze de moord reconstrueren, bijvoorbeeld door messen te testen op vlees van de slager. Bij al die pogingen is de conclusie eenduidig: Ernst Louwes is onschuldig, de klusjesman heeft het gedaan.

Motief

De Hond beweert ook te weten waarom De Jong de weduwe heeft vermoord: de erfenis die hij na haar dood zou krijgen, zou zijn gehalveerd. Daar is de klusjesman zo boos over geworden, dat hij de vrouw heeft neergestoken. Toch blijft van die theorie niets overeind als journalist Bas Haan het testament van de weduwe onderzoekt: er is helemaal geen sprake van een halvering. Maar dan is het leed al geschied en is deze lasterlijke variant in de media en online overgenomen. Zelfs het Openbaar Ministerie gaat er in eerste instantie vanuit dat De Hond gelijk heeft met zijn verhaal over het financiƫle motief. Zo groeit het zaadje van twijfel dat de bekende opiniepeiler in het publieke debat heeft geplant.

Afleveringen 1 tot en met 4 zijn nu te beluisteren. Aflevering 5 verschijnt op vrijdag 26 maart. Aflevering 6 op 2 april. Abonneren kan via de website van Argos, NPO Radio 1 of via je favoriete podcast-app.

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de HUMAN en VPRO. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie