Podcast

Meeste windenergie komt uit Flevoland

  1. Nieuwschevron right
  2. Meeste windenergie komt uit Flevoland

Flevoland is voor Nederland de belangrijkste provincie voor windenergie,
vertelt Gerard van Bussel, windenergie-expert aan de TU Delft in de NOS-podcast
De Weerman. En dat wordt in de toekomst alleen nog maar meer.

#4 - Flevoland! Meest gemiddelde weer van Nederland (S03) - De Weerman

“Tot op de dag van vandaag komt meer dan een kwart van de windstroom, die we in Nederland gebruiken, uit Flevoland. En daar komt nog eens vijftig procent bij de komende jaren." Zo valt op te maken uit de energieplannen, die elke regio heeft moeten maken om de duurzaamheidsdoelen van 2030 te halen.

Door het geometrisch geordende land in Flevoland, is het zeer geschikt voor windmolens, vertelt Van Bussel. “Elke boer kreeg hier in het begin 24 hectare land en op elke hoek van een perceel kwam een windmolen. Een andere reden is dat, ondanks het feit dat er een stuk van die Zuiderzee weggehaald is, je een flink stuk water hebt. En zo’n stuk water voor je polder, betekent dat die windenergie zich weer kan opbouwen.”

Intelligente windmolens

Windturbines van tegenwoordig zijn niet alleen een stuk groter dan vroeger, maar ook een stuk intelligenter, vult Van Bussel aan. “In de Noordoostpolder zijn ze vrij vroeg al begonnen met het plaatsen van windmolens, zo’n veertig jaar geleden kwamen de eerste turbines al. Die waren klein en relatief dom. Die moest je aan het net hangen en dan kon je er niet veel mee verder. Tegenwoordig zijn het machines, die heel goed regelbaar zijn. Zo kunnen ze zichzelf nu aanpassen aan de windkracht en richting.”

Gerard van Bussel is te gast in de NOS-podcast De Weerman met Peter Kuipers Munneke. Vandaag verschijnt de vierde aflevering. De podcast is hier te vinden en op alle bekende podcastplatforms.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie