Naar homepage
Podcast

Het trauma van de Achterhoek: de onopgeloste moord op 12-jarige Rinie Wielheesen

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Het trauma van de Achterhoek: de onopgeloste moord op 12-jarige Rinie Wielheesen

[NTR] Onland begint als de 12-jarige Rinie Wielheesen op een koude en donkere winteravond wordt verkracht en vermoord. De moordenaar wordt niet gepakt. Deze beestachtige daad slaat diepe wonden in de kleine gemeenschap, sterker nog - zo menen velen - deze moord is het trauma van de Achterhoek.

#1 - Joepie joepie.

Drama in een kleine buurtgemeenschap

Rinie Wielheesen was het buurmeisje van regisseur en podcastmaker Joost Engelberts. Hij reist terug naar zijn geboortegrond, maar niet om de dader op te sporen. Onland is geen whosdunnit, maar een whatsdunnit. In deze serie hoor je en voel je de impact van dit drama op een kleine buurtgemeenschap.

't Onland is een onheilspellende luisterervaring in de Achterhoek, een verhaal dat als een onverharde landweg kronkelt door een ruimte en een tijd waarin vooral gezwegen en verzwegen werd.

De onmenselijke gedachte dat de dader naast hun woont

In de eerste aflevering van Onland, zoomt Joost in op de moord op zijn 12-jarige buurmeisje. Hij ontdekt dat deze gebeurtenis, ook decennia later, diepe emoties oproepen. Buurtgenoten moesten niet alleen leven met de onopgeloste moord, maar ook met de onmenselijke gedachte dat de dader naast hen woont. Er zijn verdachtmakingen, er is een klooster diep in het bos en er klinkt een kinderliedje over de duivel.

06db2f4f11
Luister de podcast Onland op de NPO Radio 1-app of via jouw podcastapp.

Onland

Onland, de podcastserie van regisseur en programmamaker Joost Engelberts. Voor reacties en meer verhalen kun je mailen naar: joost@bureauvoorlichting.nl

Ster advertentie
Ster advertentie